Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Komora exekútorov ponúka mestu Martin pre hroziacu exekúciu spoluprácu

Primátor mesta Martin Andrej Hrnčiar, archívne foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Komora svoj návrh na spoluprácu predostrela v liste Hrnčiarovi.

Bratislava/Martin 7. júla (TASR) - Slovenská komora exekútorov (SKE) ponúkla spoluprácu mestu Martin, ktoré čelí exekúcii pre pohľadávku za 8,4 milióna eur. Primátor Andrej Hrnčiar sa totiž obáva, že mesto by v rámci exekúcie mohlo stratiť svoj podiel v Turčianskej vodárenskej spoločnosti, a.s., a riešenie vidí v novele Exekučného poriadku, ktorá by vyňala spod exekúcie podiely miest a obcí vo vodárenských spoločnostiach.

"Slovenská komora exekútorov sa aktívne podieľa a úzko spolupracuje so zákonodarcami pri každej zmene Exekučného poriadku. Myslíme si, že aj v tomto prípade by komora mohla byť prínosom, aby návrh novely nemal nežiaduci negatívny vplyv, či už na dlžníka, alebo na veriteľa," uviedol prezident SKE Miroslav Paller. Komora svoj návrh na spoluprácu predostrela v liste Hrnčiarovi.



Mesto Martin musí podľa rozsudku Najvyššieho súdu SR z 26. februára 2015 v kauze Lyžiarske stredisko Martinské hole, a.s., zaplatiť 8,4 milióna eur firme PK Faktoring právnika Petra Kubíka. Mesto sa obrátilo na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, ktorý podal voči rozsudku mimoriadne dovolanie, a zároveň požiadalo o odklad vykonateľnosti. Uznesenie o odklade vykonateľnosti vydal senát Najvyššieho súdu 19. júna.

Za bývalého primátora Stanislava Bernáta malo mesto Martin v roku 1995 vložiť do spoločnosti Lyžiarske stredisko Martinské hole nepeňažný vklad v podobe martinského hotela Turiec a chaty Magistrát. V roku 2002 štatutárni zástupcovia Lyžiarskeho strediska Martinské hole zažalovali mesto Martin a žiadali zaplatiť viac ako 103 miliónov slovenských korún.