Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Žilinský kraj

Slanický ostrov umenia hlási nárast návštevníkov, prišlo ich až 50.000

Slanický ostrov umenia sa nachádza vo vodách Oravskej priehrady (na snímke). Foto: TASR - Andrej Galica

Viac návštevníkov zaznamenala v lete aj Oravská galéria.

Námestovo 6. októbra (TASR) - Takmer 50.000 návštevníkov z rôznych kútov sveta sa počas 43. letnej sezóny priplavilo na Slanický ostrov umenia nachádzajúci sa vo vodách Oravskej priehrady. Medziročne ide o nárast návštevnosti približne o pätinu.

Tohtoročná plavebná sezóna trvala od 15. mája do 18. septembra. Záujemcovia sa k zaujímavej expozícii sakrálneho umenia v pôvodnom kostole a na kalvárii plnej zelene dostali jedine výletnou loďou. "V poslednú augustovú nedeľu sme aj v tomto roku usporiadali svätú omšu pre Slaničanov, ktorých z obce vysťahovali pred napustením Oravskej priehrady," informovala TASR Eva Ľuptáková, riaditeľka Oravskej galérie, ktorá expozíciu spravuje.


Nárast návštevnosti zaznamenala Oravská galéria aj vo svojej ďalšej trvalej vysunutej expozícii v Tvrdošíne. "Od roku 2014 je Galéria Márie Medveckej otvorená bezplatne a aj tu sme zaznamenali počas leta viac návštevníkov. Celkom ich prišlo takmer 4000, čo je oproti predchádzajúcemu roku o 1000 návštevníkov viac," doplnila.

V zbierkach Oravskej galérie sa nachádza 157 autorkiných diel, ide o maľby, kresby, grafiky a art-protis. Z nich je 62 kresieb, olejomalieb, tempier a akvarelov priamo inšpirovaných a v Taliansku vytvorených, tieto sa stali základom výstavnej kolekcie s príznačným názvom La Bella Italia.