Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

SMREČANY: V novej lokalite sa začala výstavba

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Náklady na vybudovanie komunikácie sú vo výške viac ako 300.000 eur.


Smrečany 16. apríla (TASR) - Samospráva podhorskej obce Smrečany v ústí Žiarskej doliny neďaleko Liptovského Mikuláša dokončuje v týchto dňoch cestnú komunikáciu v novej lokalite určenej na výstavbu približne šiestich desiatok rodinných domov. Novú lokalitu vytvorili zaujímavým scelením nevyužitého záhumnia.

"Pripravovali sme to približne osem rokov a konečne sa nám to podarilo. Pôvodné pozemky, takzvané slovenské rezance, boli úzke a dlhé, nedalo sa tam stavať. Ľudia nám kúsok z každého darovali, úzke pásiky sa dali sceliť a premeniť na štandardné stavebné pozemky. Z predaja týchto pozemkov získala obec financie na vybudovanie inžinierskych sietí a cesty," vysvetlil pre TASR starosta Smrečian Vladimír Šiarnik. Podstata projektu bola v tom, aby do pozemkov nezasahoval developér, ktorý by ich lacno kúpil a následne draho predal.

Náklady na vybudovanie komunikácie sú vo výške viac ako 300.000 eur. "My sme týmto krokom nezarobili ani euro, išlo nám len o to, aby sme v obci udržali svojich obyvateľov a prilákali nových, keďže sme dlhodobo evidovali žiadosti o nové stavebné pozemky. Stavať tu plánujú nielen naši, ale aj z iných štátov," vysvetlil. Obec v novej lokalite schválila už takmer 20 stavebných povolení.

"Táto lokalita bola dlhé desaťročia určená na individuálnu bytovú výstavbu. Keď sme sa do toho pustili, vyzeralo to spočiatku dosť krkolomne, ale mali sme šťastie na odborníkov, ktorí nám s tým pomohli. Najdôležitejšia bola ústretovosť množstva majiteľov pôvodných pozemkov. Je pár takých, ktorí na to nepristúpili, lebo sa báli, že ich oklameme, teraz banujú," dodal Šiarnik.