Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Žilinský kraj

Súvislá snehová pokrývka je na horách od 1700 metrov

Na snímke zasnežený Kriváň a ďalšie štíty Vysokých Tatier z vojenského cintorína v lokalite Háj-Nicovô pri Liptovskom Mikuláši v nedeľu 5. apríla 2020. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Ojedinele nebezpečné môžu podľa neho byť vysoko položené extrémne strmé svahy v žľaboch, depresiách a pod stenami všetkých expozícií.

Liptovský Hrádok 21. apríla (TASR) – V najvyšších polohách Západných, Vysokých a Nízkych Tatier trvá už niekoľko dní malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Súvislejšia snehová pokrývka sa nachádza od asi 1700 metrov nad morom. V Malej a Veľkej Fatre je snehová pokrývka nesúvislá a vo všeobecnosti nepredstavuje lavínovú hrozbu. Informoval o tom Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

"Firnový sneh je vplyvom striedania teplôt na väčšine miest dobre stabilizovaný a sadnutý. Lavínová situácia je typicky jarná a ľahko čitateľná. Na slnkom osvetlených svahoch sa môžu poobede vytvárať malé spontánne lavíny alebo splazy z mokrého a ťažkého snehu," upozornil Biskupič.

Ojedinele nebezpečné môžu podľa neho byť vysoko položené extrémne strmé svahy v žľaboch, depresiách a pod stenami všetkých expozícií. "Väčšie riziko predstavuje pošmyknutie sa na tvrdom, zľadovatenom svahu. Snehová pokrývka je vo vyšších nadmorských výškach rozložená veľmi nerovnomerne," dodal.

Ráno bolo na horách jasno, teplota sa pohybovala od mínus šiestich do nula stupňov Celzia. Fúkal prevažne severný vietor do desiatich, v nárazoch do 15 metrov za sekundu.