Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Žilinský kraj

V Liptovskom Mikuláši chystajú desiatky podujatí

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Erika Ďurčová

V marci pre rodiny pripravili tematický program k Veľkej noci.

Liptovský Mikuláš 7. februára (TASR) - Desiatky športových, kultúrnych aj spomienkových podujatí pripravujú na tento rok v Liptovskom Mikuláši. Jar privolávajú fašiangovými veselicami, najväčšia akcia je v centre v piatok (9. 2.). Začína sa sprievodom spred mestského úradu a končí sa na hlavnom námestí folklórnym programom. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

"Keď kráča sprievod mestom, veselé masky a žienky v krojoch ponúkajú okoloidúcim voňavé šišky. Mesto ich zvykne nakúpiť približne tritisíc a všetky sa rozchytajú," povedala Dana Guráňová z mestského úradu, ktorá organizuje Fašiangy v meste. Po vlaňajšom úspechu mesto opäť chystá karneval na ľade.

V marci pre rodiny pripravili tematický program k Veľkej noci. Atmosféru námestia dotvoria nadrozmerné kraslice s motívom liptovskej modrotlače a stovky farebných vajíčok na stromoch. "Rodinám s deťmi priblížime tradície a zvyky prostredníctvom tvorivých dielní, hier, súťaží a predovšetkým folklórom," predstavila Guráňová.

Po aprílových oslavách oslobodenia mesta a prvomájových slávnostiach čakajú Liptovskomikulášanov Deň rodiny, Deň matiek, cykloraňajky a v júni Stoličné dni.

"Júlový a augustový program zastrešuje dlhoročný prázdninový projekt Mikulášske leto. Tvoria ho koncerty, divadelné či filmové predstavenia. Medzi najobľúbenejšie patrí Street music night, festival jedla, Mikulášsky kotlík a Mikulášska pohoda," vysvetlila Čapčíková. Dodala, že vysokú návštevnosť má aj letné kino pod holým nebom v záhrade Múzea Janka Kráľa. Vyvrcholením leta býva Švábkafest.

Septembrovú ponuku obohatia Mosty Gesharim v synagóge. Uskutoční sa tiež Šarkaniáda a lampiónový sprievod, ktoré mesto organizuje v októbri a novembri. V októbri zamestnanci mestského úradu pripravujú program pre jubilujúcich obyvateľov, ktorí sa dožívajú narodenín nad 70 rokov. Motocyklisti sa Poslednou míľou symbolicky rozlúčia so sezónou.

"Posledné dva mesiace v roku už mesto dýcha vianočnou atmosférou. Vľúdnu náladu šíria adventné koncerty, tradičný Mikulášsky jarmok a niekoľkodňové vianočné trhy vo vyzdobenom centre," uviedla hovorkyňa. Trojdňový Mikulášsky jarmok sa v tomto roku bude konať od 5. do 7. decembra.