Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Žilinský kraj

Na horách trvá aj dnes iba malé lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto. Na snímke pohľad zo sedla Vabec nad obcou Jarabina na Vysoké Tatry Foto: TASR – Milan Kapusta

Dnes ráno bolo na horách prevažne jasno s dobrou viditeľnosťou. Iba miestami na podhorí, najmä v Malej Fatre, hmlisto.

Liptovský Hrádok 25. novembra (TASR) - Vo vysokohorskom teréne Vysokých a západných Tatier trvá aj dnes iba malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Jozef Richnavský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Neustále treba mať na pamäti, že už pri prvom stupni lavínového nebezpečenstva nás môžu ohrozovať lavínové zosuvy," zdôraznil s tým, že uvoľnenie lavíny môže spôsobiť neprimerane veľké dodatočné zaťaženie vo všeobecnosti stabilizovanej a nosnej snehovej pokrývky strmých svahov.

Dnes ráno bolo na horách prevažne jasno s dobrou viditeľnosťou. Iba miestami na podhorí, najmä v Malej Fatre, hmlisto. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus 13 do mínus šesť stupňov Celzia. Vládlo prevažne bezvetrie, vo vyšších nadmorských výškach v Tatrách fúkal slabý vietor severných a západných smerov s rýchlosťou do 10, miestami v nárazoch do 45 kilometrov za hodinu. Vo Fatrách prevládal slabý premenlivý vietor s rýchlosťou do 10 kilometrov za hodinu.

"Nový sneh nepripadol, výška snehovej pokrývky je variabilná a pohybuje sa v rozpätí od poprašku až do 50 centimetrov," dodal Richnavský. Sneh z posledného sneženia je previaty na záveterné svahy s prevažne južnou orientáciou, kde sa môžu nachádzať aj hlbšie záveje snehu.