Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

UNIZA umiestnila pri autobusovej stanici v Žiline externý defibrilátor

Na archívnej snímke automatický externý defibrilátor (AED). Foto: TASR - Martin Palkovič

Po aktivácii prístroja je záchranca okamžite riadený hlasovou i obrazovou nápoveďou, uviedla Adriana Valentovičová z oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing UNIZA.

Žilina 19. februára (TASR) - Automatický externý defibrilátor (AED) umiestnili minulý týždeň pred vstupom do areálu Fakulty bezpečnostného inžinierstva (FBI) Žilinskej univerzity (UNIZA) pri autobusovej stanici v Žiline. TASR o tom informovala Adriana Valentovičová z oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing UNIZA.

Doplnila, že defibrilátor je prístupný verejnosti pri potrebe záchrany života. "Je určený na neodkladnú základnú resuscitáciu pri bezvedomí a zástave dýchania. Ide o mikroprocesorom riadený prístroj, ktorý môžu obsluhovať laici i trénovaní záchrancovia. Po aktivácii prístroja je záchranca okamžite riadený hlasovou i obrazovou nápoveďou," uviedla.

Zoznam prístrojov AED s ich GPS súradnicami je dostupný na stránkach operačných stredísk záchrannej zdravotnej služby (ZZS) SR. "Záchranca môže po zavolaní na tiesňovú linku 155 využiť navigovanie operátora k najbližšiemu prístroju," priblížila.

FBI UNIZA získala prístroj vďaka spolupráci s Dobrovoľným hasičským zborom Žilina a Žilinskej univerzity v Žiline. "Dostala sa tak na mapu AED prístrojov, ktorých je na stránke Operačného strediska ZZS SR v Žiline viac ako 30," dodala Valentovičová.