Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

V L. Mikuláši vás čaká výstava jaskyniarstva aj prehliadka synagógy

Na archívnej snímke priestory židovskej synagógy v Liptovskom Mikuláši. Foto: TASR - Andrej Galica

Bezplatná turistická aplikácia poskytuje interaktívnou formou ponuku atraktivít, produktov a služieb v meste Liptovský Mikuláš.

Liptovský Mikuláš 10. júla (TASR) - Architektonicky a akusticky unikátny objekt synagógy v centre Liptovského Mikuláša, ktorý kedysi patril jednej z najsilnejších židovských náboženských obcí na Slovensku, si môžu turisti prezrieť aj s audiosprievodcom. Radnica projekt zaviedla po minuloročnom úspechu, kedy sa im rovnakým krokom podarilo niekoľkonásobne zvýšiť návštevnosť v kostole sv. Mikuláša.

"Návštevník vojde do synagógy a jednoducho aj vďaka bezplatnej wifi zóne si do svojho telefónu stiahne mobilnú aplikáciu s názvom Liptovský Mikuláš. Bez ďalších nákladov si turisti nájdu požadované informácie nielen v písomnej podobe, ale pomocou audiosprievodcu si ich môžu tiež vypočuť v troch jazykoch - slovenčine, poľštine a angličtine," povedal pre TASR Jaroslav Hric, riaditeľ mestského Múzea Janka Kráľa, ktoré spravuje expozičný objekt židovskej synagógy.

Bezplatná turistická aplikácia poskytuje interaktívnou formou ponuku atraktivít, produktov a služieb v meste Liptovský Mikuláš. Pomocou jednoduchej navigácie používateľom tiež ponúka aktuálne informácie o turistickej ponuke, kalendár podujatí, programy na mieru či možnosť objednať si sprievodcovské služby. "Užívateľov naviguje centrom mesta pomocou interaktívnych máp a zároveň ich aktívne upozorňuje na výskyt múzeí, galérií a historických pamiatok, ktoré môžu v blízkosti navštíviť," doplnila hovorkyňa liptovskomikulášskej radnice Viktória Čapčíková.

Synagóga na Hollého ulici je autentickým historickým priestorom, pre verejnosť je sprístupnená len v letných mesiacoch. Návštevníci sa tu dozvedia o histórii mikulášskej židovskej komunity a ich modlitebni. Zaujme však aj obdivovateľov historickej architektúry, a to netradičným spojením klasicizmu a secesie. Neobídu ju ani milovníci umenia, pretože v lete sa stáva i výstavným a koncertným priestorom.

Výstava v múzeu jaskyniarstva predstaví územia európskeho významu



Najzaujímavejšie územia európskeho významu, chránené vtáčie územia či typy biotopov a druhy rastlín a živočíchov predstaví výstava Natura 2000 v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva (SMOPaJ) v Liptovskom Mikuláši. Vernisáž sa uskutoční dnes o 14.00 h v priestoroch múzea.

"Návštevníci sa oboznámia so súvislou európskou sústavou NATURA 2000 na Slovensku, ktorej cieľom je ochrana a zachovanie prírodného dedičstva našej krajiny s významom pre celú Európsku úniu, ako aj podpora aktivít, ktoré sú v súlade so záujmami ochrany prírody," informovala TASR riaditeľka SMOPaJ Dana Šubová.

Súčasťou výstavy sú texty o cieľoch sústavy NATURA 2000, jej poslaní, legislatívnych základoch a tiež o tom, ktorými kategóriami chránených území je tvorená. Informujú tiež, čo je predmetom ochrany v rámci tejto chránenej sústavy.

"Záujemcovia tiež získajú informácie o biotopoch a druhoch rastlín a živočíchov európskeho významu vyskytujúcich sa na našom území," vysvetlila Šubová s tým, že výstava, ktorú dopĺňajú zaujímavé fotografie, potrvá do 13. augusta.