Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

V Liptovskom Mikuláši i Martine zachovajú aktuálny stav stredných škôl

Ilustračná snímka. Foto: TASR

ŽSK vlani oznámil plánovanú optimalizáciu viacerých škôl vo svojej pôsobnosti. Racionalizáciu zdôvodnili ekonomickou neudržateľnosťou aj nízkym počtom žiakov.

Ružomberok 28. februára (TASR) - Žilinskí krajskí poslanci sa rozhodli zachovať aktuálny stav stredných škôl v Liptovskom Mikuláši a v Martine. Na tohtotýždňovom rokovaní neodsúhlasili zmenu v sieti škôl a školských zariadení v pôsobnosti ŽSK. TASR o tom v stredu informovala hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.

Krajská predsedníčka Erika Jurinová v reakcii na rozhodnutie poslancov uviedla, že to nepovažuje za racionálne, pretože to neprináša stabilizáciu a ekonomické posilnenie škôl.

"Po emotívnej diskusii sa poslanci rozhodli zachovať v Liptovskom Mikuláši a v Martine aktuálny stav našich stredných škôl. Ďalší vývoj ukáže, či nebude nutné odložiť emócie nabok a vrátiť sa k vecnej diskusii," povedala predsedníčka ŽSK.

Zároveň ocenila prístup poslancov z okresu Ružomberok. Tí po prediskutovaní v rámci regiónu priniesli návrh, ktorý umožňuje pokračovať v projekte spoločného študentského centra. "Práve v prípade racionalizácie platí, že nemôžeme robiť len ľúbivé politické rozhodnutia, ale rozhodnutia založené na faktoch, ktorých opodstatnenosť a správnosť sa preukáže v čase," dodala Jurinová.

ŽSK vlani oznámil plánovanú optimalizáciu viacerých škôl vo svojej pôsobnosti. Racionalizáciu zdôvodnili ekonomickou neudržateľnosťou aj nízkym počtom žiakov. Kraj tak chce docieliť vyššiu kvalitu a sústredené využitie investícií.