Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Žilinský kraj

V Múzeu slovenskej dediny predstavia veľkonočné zvyky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Detské jarné hry, niektoré predveľkonočné a veľkonočné zvyky predstaví Detský folklórny súbor Turiec z Martina a pondelkovú oblievačku predvedie Folklórny súbor Lysec z Belej-Dulíc.

Martin 9. apríla (TASR) - Tradície a zvyky našich predkov, ktoré sprevádzali veľkonočné obdobie, predstavia v nedeľu 14. apríla v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine účinkujúci na podujatí Veľká noc na dedine. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.

Doplnila, že detské jarné hry, niektoré predveľkonočné a veľkonočné zvyky predstaví Detský folklórny súbor Turiec z Martina a pondelkovú oblievačku predvedie Folklórny súbor Lysec z Belej-Dulíc. "Neodmysliteľným symbolom sviatkov Veľkej noci sú zdobené vajíčka. S najčastejšími technikami, ktorými sa zdobili kraslice, sa návštevníci múzea budú môcť zoznámiť a priamo od výrobcov si ich aj kúpiť. Okrem kraslíc sú pripravené aj iné ukážky výroby a predaj ľudovoumeleckých výrobkov," uviedla Kiripolská.

"Počas predveľkonočného pôstu sa v kuchyni nesmeli používať živočíšne tuky. Gazdinka tak bola odkázaná na rastlinný olej. Ako sa v minulosti získaval lisovaním, ukážeme v oravskej olejárni. V tvorivej dielni si budú môcť detskí návštevníci vyskúšať svoju šikovnosť pri zdobení kraslíc či pletení korbáčov," dodala kultúrno-propagačná manažérka SNM s tým, že v drevenom kostole z Rudna z konca 18. storočia sa bude konať o 13.30 h rímskokatolícka svätá omša.