Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

V najvyšších polohách trvá malé lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto Foto: TASR/HZS

V najvyšších polohách všetkých slovenských pohorí trvá dnes malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Liptovský Hrádok 25. decembra (TASR) – V najvyšších polohách všetkých slovenských pohorí trvá dnes malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Výnimku vo všeobecne dobre spevnenej a stabilnej snehovej pokrývke tvoria ojedinelé plochy v žľaboch a pod horskými sedlami vo veľmi strmom teréne. Nachádzajú sa tam snehové dosky, vankúše či preveje. Uvoľnenie lavíny tam môže zapríčiniť veľké dodatočné zaťaženie povrchu.

Dnes ráno bolo na horách zamračené, vo Fatrách hmlisto, v Tatrách slabo snežilo. Teplota vzduchu sa pohybovala od -8 do +2 stupňov Celzia. Búrlivý severozápadný vietor dosahoval v nárazoch silu víchrice s rýchlosťou viac ako 90 km/h. Počas uplynulých 24 h napadlo do 1 cm nového snehu.

Predchádzajúce ochladenie stabilizovalo snehovú pokrývku. Väčšie množstvo, od 10 do 50 cm, novšieho snehu je naviate v žľaboch a rôznych terénnych nerovnostiach. Horské hrebene sú vyfúkané až na starý sneh alebo podklad. Miestami sa na povrchu vyskytujú ľadové plochy.