Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

V Tatrách je koncentrovaný prvý stupeň lavínového ohrozenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v utorok informoval, že sneh je zrána tvrdý až zmrznutý, neskôr mäkne a kašovatie.

Liptovský Hrádok 24. apríla (TASR) - V najvyšších polohách Tatier je koncentrované prevažne malé lavínové ohrozenie, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo Veľkej a Malej Fatre už vzhľadom k nesúvislej snehovej pokrývke lavínové zosuvy nehrozia.

Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v utorok informoval, že sneh je zrána tvrdý až zmrznutý, neskôr mäkne a kašovatie. Na ojedinelých miestach môžu okolo obeda a popoludní vznikať splazy. „Vyskytnúť sa môžu aj zosuvy mokrého snehu, prípadne základové lavíny,“ upozornil horský záchranár.

Dodal, že povrch snehovej pokrývky je rôznorodý. Vo vrcholových miestach je vyfúkaný na podkladovú ľadovú vrstvu, nosný môže byť len v najvyšších polohách Tatier formou snehovej kôry.

„Ráno bolo na horách prevažne zamračené, teploty sa pohybovali od nula do 11 stupňov Celzia a na hrebeňoch fúkal prevažne silný severozápadný vietor do desať metrov za sekundu,“ uzavrel Krajčí.