Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Žilinský kraj

Viac ako stovka gajdošov sa v závere týždňa stretne v Oravskej Polhore

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Pestrý program ponúkne nielen scénické predstavenia a koncerty, ale aj súťaže, školu hry na gajdách a rôzne výstavy.

Oravská Polhora 11. septembra (TASR) - Medzinárodný festival Gajdovačka 2017, ktorý sa v závere tohto týždňa uskutoční v Oravskej Polhore na severe Slovenska, privíta počas troch dní viac ako stovku gajdošov z ôsmich krajín. Pestrý program ponúkne nielen scénické predstavenia a koncerty, ale aj súťaže, školu hry na gajdách a rôzne výstavy.

"Festival je zameraný na prezentáciu pôvodných muzikantských prejavov a na hľadanie nových foriem a možností interpretácie. Jeho cieľom je zachovanie a propagácia tradičných kultúrnych symbolov európskych regiónov a prezentácia najmä mladých gajdošských talentov," informoval TASR dramaturg festivalu Miroslav Žabenský.

Na 18. ročník podujatia prídu muzikanti a gajdošské hudby zo Slovenska, Poľska, Českej republiky, Bieloruska, Belgicka, Írska aj Škótska. O tom, že gajdy sú v súčasnosti rozšírené po všetkých kontinentoch, presvedčí divákov Bill Hart z Austrálie. Zážitkom bude i vystúpenie dublinského zoskupenia Red Cow Line, významného škótskeho gajdoša, pedagóga a propagátora gájd Lindsaya Davidsona či inštrumentalistu a pedagóga Jeana-Pierra van Heesa z Belgicka, vymenoval Žabenský.

"Dôležitou časťou gajdošského festivalu bude už 17. ročník medzinárodnej súťaže mladých gajdošov s názvom O Zboroňovu nôtu, ktorú realizujeme na počesť významného polhorského gajdoša, sólistu SĽUKU a cechmajstra gajdošského cechu Jozefa Zboroňa. Predstaví sa 30 mladých inštrumentalistov zo Slovenska, Poľska a Českej republiky," doplnil.