Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Žilinský kraj

Vo všetkých slovenských pohoriach hrozí pád lavín

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Obzvlášť nebezpečné sú vysoko položené strmé trávnaté svahy, skalné platne a žľaby južných až východných orientácií, kde je snehová pokrývka len mierne spevnená.

Liptovský Hrádok 2. decembra (TASR) - Vo Vysokých Tatrách je počas celého dňa mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných pohoriach je od nadmorskej výšky 1300 metrov malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň. TASR o tom informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Za poslednú periódu sneženia napadlo vo vysokých polohách, približne nad 1500 metrov, od 15 do 60 centimetrov nového snehu, ktorý bol vplyvom veľmi silného vetra nerovnomerne rozmiestený. Na záveterných svahoch je nafúkané väčšie množstvo snehu, miestami aj 100 centimetrov," priblížil situáciu vo Vysokých Tatrách. Obzvlášť nebezpečné sú vysoko položené strmé trávnaté svahy, skalné platne a žľaby južných až východných orientácií, kde je snehová pokrývka len mierne spevnená. Na takýchto miestach sa vyskytujú vetrom nafúkané vankúše a je možné spontánne uvoľnenie malých lavín a prachových splazov.

Dnes ráno bolo na horách zamračené, vo vyšších polohách hmlisto a miestami so slabým snežením. Teploty vzduchu sa pohybovali od mínus deväť stupňov do mínus jedného stupňa Celzia. Na hrebeňoch Tatier a Nízkych Tatier fúka silný, prevažne severozápadný vietor, ktorý dosahuje v nárazoch rýchlosť až 75 kilometrov za hodinu.

Za posledných 24 hodín pripadlo v najvyšších polohách Tatier od päť do 14 centimetrov nového snehu, v ostatných pohoriach väčšinou do päť centimetrov. Celkovo za poslednú periódu sneženia pripadlo od 15 do 60 centimetrov. Sneh je vplyvom vetra nerovnomerne rozmiestený, v nižších polohách je vlhký alebo zmrznutý, vo vyšších polohách je suchý a vetrom ubitý.