Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Žilinský kraj

Výročie SNP si v Žiline pripomenuli aj brigádou okolo pamätníka

Na snímke Žilina. Autor Ján Balaj, Foto: Facebook Jan Balaj

V okolí zabudnutého Pamätníka SNP pri Dubnej Skale Žilinčania pokosili vysokú trávu, pozbierali odpadky a doplnili písmená, ktoré niekto opätovne odcudzil z pamätníka.

Žilina 25. augusta (TASR/Teraz.sk) - Pamiatku účastníkov Slovenského národného povstania (SNP) si dnes v Žiline uctili pri príležitosti 73. výročia od jeho vypuknutia pri Pamätníku civilných obetí druhej svetovej vojny v Lesoparku Chrasť a pri pamätnej doske generálmajora in memoriam Jozefa Dobrovodského v Sade SNP.

"SNP bolo kľúčovým momentom národného významu pre nás všetkých a natrvalo sa zapísalo do slovenských dejín. Je dôležité spomínať na tých, ktorí sa rozhodli vstúpiť do ozbrojeného boja a brániť našu krajinu proti nacistickej okupácii. Máme byť na čo hrdí, a preto si pripomínajme naďalej tieto udalosti, aby sme vzdali hold a úctu všetkým účastníkom povstania," povedal žilinský primátor Igor Choma.

Žilinčania si SNP pripomenuli aj štvordňovou brigádou, v okolí zabudnutého Pamätníka SNP pri Dubnej Skale pokosili vysokú trávu, pozbierali odpadky a doplnili písmená, ktoré niekto opätovne odcudzil z pamätníka. "Nesmieme zabúdať na dedičstvo a obete našich starých mám a otcov. Pamätník navždy zostane naším symbolom toho, že dnes už nemusíme kľačať, ale môžeme hrdo stáť ako slobodní občania našej vlasti," doplnil zástupca primátora mesta Žilina Patrik Groma s tým, že dobrovoľníci sa o pamätník starajú už tri roky.

Prvé výstrely proti okupačným silám nacistického Nemecka zazneli v Žiline v dopoludňajších hodinách 29. augusta 1944, ešte pred oficiálnym vyhlásením SNP, pripomenul hovorca mesta Pavol Čorba.