Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Žilinský kraj

Výstava v Žiline mapuje 50 rokov konského vozového sprievodu

Na snímke výstava A veru pošibaj koníčka ve voze v Makovického dome v Žiline. Foto: TASR Erika Ďurčová

Konský vozový sprievod mal oficiálne premiéru 18. augusta 1968 počas šiesteho ročníka.

Žilina 2. augusta (TASR) – Päťdesiat rokov konského vozového sprievodu - erbového podujatia medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej mapuje výstava A veru pošibaj koníčka ve voze..., ktorú vo štvrtok otvorili v Makovického dome v Žiline.

Výstava podľa Sone Řehákovej, poverenej riaditeľky Krajského kultúrneho strediska (KKS) v Žiline prezentuje nielen fotografie, ale aj texty od vzniku prvého vozového sprievodu v Terchovej. "Poukazuje najmä na dôležitosť koňa od narodenia až po úmrtie. Môžeme vidieť aj využitie koňa s vozom. Či už pri spracovaní dreva, uhlí alebo pri furmanstve. Zároveň sú to aj rôzne obyčaje a zvyky," povedala Řeháková.

Podľa manažérky kultúry pre folklór a tradičnú ľudovú kultúru KKS Daniely Srnankovej sa návštevníci výstavy dozvedia o histórii konského vozového sprievodu prostredníctvom fotografií, ale aj spomienok jeho zakladateľov a dlhoročných autorov. "Okrem toho môžu vidieť aj rôzne exponáty, týkajúce sa vozov, koní, konských záprahov. Výstava je zameraná tiež na význam poľnohospodárstva v živote človeka, pretože pôda a poľnohospodárstvo boli v minulosti pre neho jedinou obživou," uviedla Srnanková.



Podľa šéfdramaturga medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni Petra Cabadaja mal konský vozový sprievod oficiálne premiéru 18. augusta 1968 počas šiesteho ročníka. Na 56. ročníku Jánošíkových dní sa konský vozový sprievod začne v nedeľu 5. augusta o 10. hodine pred obecným úradom v Terchovej. Furmani a muziky sa od 12.30 h predstavia v areáli pod sochou Juraja Jánošíka v programe Koníček sivastý, prenes ma cez mosty...

Výstava A veru pošibaj koníčka ve voze... je pre verejnosť sprístupnená do 31. augusta 2018 v pracovných dňoch od 8. do 16. hodiny v Makovického dome v Žiline.