Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Žilinský kraj

Popoludní sa lavínové nebezpečenstvo mierne zvýši aj vo Fatrách

Ilustračné foto Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Súvislá snehová pokrývka je na južných svahoch od 900 a na severných od 700 m n. m.

Liptovský Hrádok 11. marca (TASR) – Vo vysokohorskom teréne Tatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Popoludní sa mierne vystupňuje aj vo Fatrách. TASR o tom informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie (SLP) Horskej záchrannej služby (HZS).

„Všeobecne dobrá stabilita snehovej pokrývky cez deň mierne klesá najmä na slnkom osvietených svahoch. To môže byť príčinou menších samovoľných lavínových zosuvov,“ upozornil Kyzek. Hrozba uvoľnenia lavín trvá aj na vyššie položených severných svahoch s nepreviazaným prachovým snehom.

Dnes ráno bolo na horách polojasno až zamračené. Fúkal mierny severný vietor, na hrebeni Veľkej Fatry silný s rýchlosťou do 50 km/h. Teplota vzduchu sa pohybovala od mínus 6 až do plus jeden stupeň Celzia. Počas uplynulých hodín nepripadol nový sneh.

Súvislá snehová pokrývka je na južných svahoch od 900 a na severných od 700 m n. m. Najmä na hrebeňoch je miestami jej kôrovitý povrch tvrdý až ľadový, inde sú naviate aj viac ako metrové snehové vankúše. „Vplyvom oteplenia sa sneh usádza, v nižších polohách sa cez deň mení na mokrý firn,“ dodal Kyzek.