Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

Zablúdil v Západných Tatrách: Skialpinistu hľadali v noci záchranári

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Pátrať po ňom išla HZS zo Zverovky a Žiarskej doliny. O lokalizáciu mobilu požiadali ústredné operačné stredisko polície.

Žiar 20. februára (TASR) - Zablúdeného 49-ročného slovenského skialpinistu hľadali v noci na utorok v Západných Tatrách horskí záchranári. Informovali o tom na sociálnej sieti s tým, že ho našli bez zranení v Hlbokej doline.

Skialpinista sa v pondelok (19. 2.) ráno vybral zo Žiarskej chaty na skialpinistickú túru na hrebeň Západných Tatier. Počas návratu späť na chatu v hmle zablúdil a zlyžoval do Hlbokej doliny, kde uviazol. "Ešte sa mu podarilo skontaktovať s priateľkou, ktorej poskytol informácie o svojej pravdepodobnej polohe. Potom sa mu vybila batéria v mobile," uviedli z Horskej záchrannej služby (HZS).

Pátrať po ňom išla HZS zo Zverovky a Žiarskej doliny. O lokalizáciu mobilu požiadali ústredné operačné stredisko polície. Tá potvrdila, že turista by sa mal nachádzať na južnej strane pohoria. Horským záchranárom sa ho podarilo v krátkom čase lokalizovať v Hlbokej doline. Keďže bol bez zranení a schopný pohybu, spoločne zostúpili do ústia Jaloveckej doliny. Odtiaľ pokračovali terénnym autom do domu horskej služby v Žiarskej doline, kde sa záchranná akcia skončila.