Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

Závažná Poruba zrealizovala investičné akcie za takmer 200.000 eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Obyvatelia sa tešia z kompletne nového osvetlenia, v rekreačnej oblasti pod Opaliskom vybudovali novú vetvu kanalizácie.

Závažná Poruba 18. decembra (TASR) - Podhorská liptovská obec Závažná Poruba zrealizovala v ostatných týždňoch dve investičné akcie za takmer 200.000 eur. Obyvatelia sa tešia z kompletne nového osvetlenia, v rekreačnej oblasti pod Opaliskom vybudovali novú vetvu kanalizácie. TASR informoval starosta obce Pavol Beťko.

Všetky rodinné domy v obci sú odkanalizované už niekoľko rokov. Tamojšie zastupiteľstvo však rozhodlo, že je potrebné odkanalizovať aj rekreačné stredisko Opalisko. "Je to významný prvok turistického ruchu Liptova, no išlo nám odtiaľ veľa špinavých vôd. Vybudovali sme preto 542-metrový zberač, ktorý odkanalizuje lyžiarske stredisko, chatu aj niekoľko drobných podnikateľov," uviedol. Odkanalizované sú už aj okolité doliny, v ktorých by sa podľa slov starostu mala v najbližších rokoch začať výstavba, buď podnikateľskej sféry, alebo občanov.

Kanalizácia, ktorú začali budovať v polovici novembra, je už skolaudovaná, prebiehajú skúšky tesnosti a geodetické merania. "Tento krok stál obec 70.000 eur, pričom prostriedky sme získali z úverových zdrojov. Postupne sa táto kanalizácia stane majetkom Liptovskej vodárenskej spoločnosti," vysvetlil financovanie Beťko.

V Závažnej Porube tiež vymenili a zrekonštruovali takmer 50-ročné osvetlenie. Zdroje na výmenu svietidiel a rozvádzača vo výške 95.000 eur získali zo štrukturálnych fondov cez ministerstvo hospodárstva, spoluúčasť obce predstavuje päť percent. "Dnes už svietime, dedina je podstatne bezpečnejšia, krajšie vysvietená a tak sú ľudia spokojní a cítia sa lepšie," dodal Beťko s tým, že vďaka rekonštrukcie svietidiel ušetrí obec podľa predbežných prepočtov 15 až 20 percent nákladov.