Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Žilinský samosprávny kraj spustí premávku cyklobusov

Ilustračné foto Foto: TASR

Cyklobusy budú prepravovať cestujúcich na trase Žilina - Nová Bystrica a Žilina - Terchová.

Žilina 12. júna (TASR) – Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) spustí v sobotu 13. júna premávku špeciálne upravených cyklobusov na trase Žilina - Nová Bystrica a Žilina - Terchová. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková.

"Hlavným zámerom je ponúknuť najmä rodinám s deťmi možnosť stráviť deň na bicykli bez toho, aby museli absolvovať náročnú a dlhú trasu i do vzdialenejších lokalít nášho kraja," uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár s tým, že pôjde o klasické spoje pravidelnej dopravy, ktoré môžu využívať nielen pravidelní cestujúci v rámci dopravnej obslužnosti, ale aj cyklisti a turisti.

Prvé cyklobusy vyštartujú zo žilinskej autobusovej stanice v sobotu 13. júna o 8.30 h do Novej Bystrice a o 9. h do Terchovej. V období od 14. júna do konca augusta budú autobusy pre cyklistov premávať cez víkendy a sviatky podľa schváleného prepravného poriadku zmluvného prepravcu, doplnila hovorkyňa ŽSK.

Cyklobusy budú prepravovať cestujúcich podľa bežných tarifných podmienok platných pre SAD Žilina, za bicykel si cyklista priplatí navyše 50 centov. "Pretože kapacita cyklovleku je 24 bicyklov, cestujúci si budú musieť zakúpiť miestenku a cestovný lístok pred jazdou prostredníctvom predpredajného systému AMSBus. A to buď priamo elektronicky na www.ambus.sk, alebo osobne v klientskych centrách SAD Žilina (KC OC Mirage, AS Žilina, AS Martin, AS Čadca), prípadne u všetkých predajcov cestovných lístkov a miesteniek AMSBus," doplnil riaditeľ odboru dopravy Úradu ŽSK Ivan Mokrý.

Počas tohtoročného leta pôjde o skúšobnú prevádzku, na základe ktorej sa ŽSK rozhodne, v akej miere bude podobné aktivity podporovať i v ostatných regiónoch Žilinského kraja. Bližšie informácie o tarifných a prepravných podmienkach a o cestovnom poriadku nájdu záujemcovia na internetovej stránke www.zilinskazupa.sk alebo na stránke zmluvného dopravcu www.sadzilina.sk, uzatvorila Záteková.