Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Žilinský kraj

VIDEO: Festival Inter nos zoznámi Žilinčanov s odlišnosťou

Na snímke knihu čítajú zrakovo postihnutí žiaci,
ilustračné foto
Foto: Milan Kapusta

Podujatie v krajskom meste predstaví ľudí so zdravotným postihnutím, ľudí bez domova, deti v náhradných rodinách, organizácie podporujúce rodiny a ďalších.

Žilina 7. septembra (TASR) – Na treťom ročníku medzinárodného festivalu Inter nos – Medzi nami by sa dnes na Mariánskom námestí v Žiline mali ľudia zoznámiť s odlišnosťou, prestať sa jej báť a porozumieť, že je vzájomne prospešná. Počas otvorenia festivalu to pre TASR povedala predsedníčka Správnej rady Nadácie Krajina harmónie v Žiline Soňa Holúbková.

Festival je podľa nej pre obyvateľov všetkých vekových kategórií. "Máme tu ľudí so zdravotným postihnutím, ľudí bez domova, deti v náhradných rodinách, organizácie podporujúce rodiny, ktorým sa narodí znevýhodnené dieťa. Ale máme tu aj talentovaných mladých futbalistov z Mestského športového klubu, knižnice, neziskové organizácie z oblasti ekológie," uviedla Holúbková.

Doplnila, že v rámci festivalu vystúpi aj veľká medzinárodná skupina mladých ľudí z celej Európy, ktorí počas troch dní pripravovali prezentáciu pre Žilinu. "Sú to ľudia, ktorí majú rôzne schopnosti, prišli do Žiliny v rámci mládežníckej výmeny a tvrdia, že aj umenie je začlenenie," podotkla predsedníčka Správnej rady Nadácie Krajina harmónie.

Na námestí v centre Žiliny ponúka festival mestské hry, súťaže, tvorivé dielne a na záver koncerty hudobných skupín, tanec a diskotéku. "Na námestí sme preto, aby sa tu stretlo čo najviac ľudí. Je to najväčší priestor v Žiline. Ale aj preto, aby sme boli viditeľní. Takže aj všetci, ktorí sa budú veľmi ponáhľať a nebudú sa môcť na festivale zúčastniť, môžu nám venovať svoje kroky a my ich na konci dňa spočítame," dodala Holúbková.

Festival nadviazal na štvrťstoročie medzinárodného festivalu tvorivosti a fantázie Jašidielňa, ktorý sa do roku 2014 konal v Žiline a bol zameraný hlavne na ľudí s mentálnym postihnutím.