Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Na poriadok v Žiline už dozerajú aj cyklohliadky

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Aktuálne má žilinská MsP 78 príslušníkov.

Žilina 20. marca (TASR) – Na poriadok v meste Žilina dozerajú vďaka priaznivému počasiu už aj cyklohliadky Mestskej polície (MsP), do ktorých je zapojených osem mestských policajtov. TASR o tom informoval hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Aktuálne má podľa neho žilinská MsP 78 príslušníkov. "Štyri oddelenia zabezpečujú hliadkovanie na území celého mesta, na sídliskách aj v prímestských častiach. Každá pracovná zmena má okrem centra mesta určenú konkrétnu časť, sídlisko a prímestskú časť, o ktorú sa stará hliadkovaním, stretávaním s poslancami, s obyvateľmi a pomáha pri riešení rôznych problémov spadajúcich pod legislatívu mesta prípadne mestskej polície," uviedol Čorba.

Doplnil, že okrem toho sú denne vyčlenené hliadky MsP Žilina na objasňovanie dopravných priestupkov. "V prímestských častiach hliadkujú mestskí policajti podľa potreby. To znamená, podľa aktuálnej bezpečnostnej situácie, ale minimálne trikrát za týždeň pešou hliadkou, cyklohliadkou alebo motorizovanou hliadkou v prípade okamžitého zákroku. Poriadok monitorujú mestskí policajti aj prostredníctvom 41 kamier v centre mesta a v jeho okrajových častiach. S montážou 20 až 25 kamier sa počíta v tretej etape, ktorá sa uskutoční v tomto roku a sú v nej zahrnuté sídliská," dodal hovorca mesta.

MsP Žilina je financovaná primárne z rozpočtu mesta a z príjmov z pokút a priestupkov. "Rozpočet MsP na rok 2014 predstavuje sumu 1,58 milióna eur. Z toho kapitálové výdavky, predovšetkým na budovanie kamerového systému, zhruba 80.000 eur, v roku 2013 boli výdavky na MsP približne 1,71 milióna eur. Z toho kapitálové výdavky boli 83.000 eur, pričom tieto investície boli využité predovšetkým na budovanie kamerového systému," uzatvoril Čorba.