Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Žilinský kraj

Na Festivale drotárstva sa zišlo 23 majstrov zo Slovenska a Česka

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Témou ich tvorivých dielní sú inšpirácie z ríše hmyzu, hlavnou sprievodnou akciou je výstava mladej českej sochárky Veroniky Psotkovej 500 m2 rabicovej siete.

Žilina 19. júna (TASR) – Na dvojdňovom Festivale drotárstva a XXIV. ročníku stretnutia drotárskych majstrov sa dnes v areáli Budatínskeho hradu zišlo 23 drotárov z celého Slovenska a Českej republiky. Témou ich tvorivých dielní sú inšpirácie z ríše hmyzu, hlavnou sprievodnou akciou je výstava mladej českej sochárky Veroniky Psotkovej 500 m2 rabicovej siete.

Práce drotárov chcú podľa vedúcej oddelenia drotárstva Považského múzea v Žiline Kataríny Hallonovej prezentovať v Mestskom kultúrnom stredisku v Čadci na výstave súčasných drotárskych prác. "Mala byť ukážkou toho, čo sa v súčasnosti na Slovensku z drôtu robí a predstavením najlepších autorov. Otvorená bude od 17. júla do 20. septembra," uviedla Hallonová.

Doplnila, že aj vďaka pravidelným stretnutiam drotárskych majstrov je na Slovensku práca s drôtom populárna. "Každý rok sa objavujú noví a celkom talentovaní ľudia, ktorí veľmi rýchlo zvládnu techniku a vytvárajú veľmi zaujímavé a originálne veci. Takže, na Slovensku je určite viac ako 100 ľudí, ktorí dokážu na veľmi dobrej úrovni spracovávať drôt," doplnila vedúca oddelenia drotárstva Považského múzea v Žiline.

Upozornila, že výstava 500 m2 rabicovej siete, ktorá bude vo výstavnej miestnosti administratívnej budovy Považského múzea inštalovaná do 13. septembra 2015, je prvou prezentáciou sochárky Veroniky Psotkovej na Slovensku. "K drôtu som sa dostala tak, že som potrebovala byť efektívnejšia a chcela som nájsť cestu, ako robiť sochy priamo. Nie cez pomocné materiály, formy a rôzne procesy. A rabicové pletivo vzniklo na základe experimentu. Výstavu som poňala trošku ako prierez tvorbou a tým, ako sa tá technika vyvíjala, alebo ako s ňou pracujem. A súčasne sú tu úplne nové veci. Jedna vznikla dokonca priamo tu, keď som si urobila workshop pre tento priestor," povedala Psotková.

Súčasťou otvorenia Festivalu drotárstva 2015 bolo aj predstavenie knižky Keď fajka zhasla. "Je výsledkom dlhodobého výskumného projektu, zaoberajúceho sa využitím drotárskych techník, opravárenských, ale aj výrobných, pri opravách historických fajok a pri výrobe fajčiarskych potrieb," dodala Hallonová.