Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Žilinský kraj

Žilina zatvorí materské a základné školy do konca týždňa

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Vzhľadom na platnú legislatívu má mesto v kompetencii prostredníctvom štatutárov školských zariadení udeliť voľno v školách v trvaní maximálne piatich dní počas celého školského roka.

Žilina 11. marca (TASR) – V súvislosti s výskytom nového koronavírusu na Slovensku zatvorí mesto Žilina na základe rozhodnutia krízového štábu mesta a po konzultácii s regionálnym hygienikom materské a základné školy vo štvrtok (12. 3.) a v piatok (13. 3.). TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

"Opatrenie uzavrieť školy prijímame z dôvodu ich štandardného a pokojného fungovania. V žiadnom prípade nechceme, aby sa tlak na zatvorenie škôl, ktorý dnes ovláda sociálne siete, sústredil na deti, učiteľov, a najmä riaditeľov škôl. Všetci sa v tejto situácii musíme správať maximálne zodpovedne a počúvať rady odborníkov a ľudí, ktorí sú kompetentní. Mesto Žilina bude preto rešpektovať odporúčania centrálneho krízového štábu, hlavného hygienika a kompetentných expertov v oblasti epidemiológie. Na ich základe a podľa aktuálneho vývoja situácie sa rozhodne, či budú materské a základné školy v Žiline uzatvorené aj po termíne 13. marca," vysvetlil primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Pripomenul, že vzhľadom na platnú legislatívu má mesto v kompetencii prostredníctvom štatutárov školských zariadení udeliť voľno v školách v trvaní maximálne piatich dní počas celého školského roka. "V tejto súvislosti preto očakávame skoré rozhodnutie hlavného hygienika a ústredného krízového štábu pri riešení tejto situácie," uviedol Fiabáne.

V zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žilina je 14 základných škôl a 26 materských škôl, šesť z nich je pri základných školách. V základných školách sa učí celkom 6174 žiakov, 2304 detí navštevuje materské školy. Spolu v nich pracuje 1011 pedagogických a 447 nepedagogických zamestnancov, dodal hovorca mesta Žilina.