Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Žilinský kraj

Žiakov zo ZŠ Hollého chce Žilina rozdeliť do deviatich škôl

Žilinský primátor Igor Choma na archívnej snímke. Foto: TASR/archív

Žilinskí poslanci odsúhlasili vyradenie tejto školy zo siete škôl a školských zariadení z integračných a ekonomických dôvodov.

Žilina 19. apríla (TASR) – Sedemdesiat žiakov Základnej školy (ZŠ) Hollého v Žiline by malo začať školský rok 2017/2018 v nových školách. Poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) odsúhlasili vyradenie tejto školy zo siete škôl a školských zariadení z integračných a ekonomických dôvodov. Na tlačovej konferencii o tom dnes informoval primátor Žiliny Igor Choma.

Kapacita školy 250 miest podľa neho nie je dlhodobo naplnená na 100 percent, v súčasnosti ju navštevuje 70 žiakov. "Plán je umiestniť žiakov do deviatich ZŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. V marci bolo stretnutie zástupcov mesta s rodičmi žiakov, na ktorom sa prerokoval organizačný postup začlenenia žiakov do nových škôl. Do nových škôl budú umiestnení po jednom, maximálne dvoch do jednej triedy," uviedol žilinský primátor.

"Školu navštevujú v posledných rokoch najmä žiaci zo sociálne znevýhodneného prostredia a marginalizovanej skupiny a dochádza k ich 'vyčleneniu' z bežného školského prostredia. Stráca sa u nich pozitívna motivácia k lepším výchovno-vzdelávacím výsledkom. Aj z tohto dôvodu sa mesto snaží o začlenenie týchto žiakov do bežných tried, čo je z pohľadu odborníkov najlepšia cesta, ako zlepšiť ich vzdelávacie výsledky, sociálne a hygienické návyky a znížiť kriminalitu," podotkol Choma.

Doplnil, že v priestoroch ZŠ ostáva materská škola a okrem nej tam chce mesto vytvoriť kreatívne centrum, na ktoré chce získať financie z európskych fondov. "Priestory chceme využiť aj na činnosť občianskych združení, ktoré by si vedeli predstaviť, že jednu triedu by mali v trvalej starostlivosti. Verím, že škola bude stále plná. Chcem ale zdôrazniť, že toto nie je prioritné. V prvom rade nám ide naozaj o integráciu rómskych detí medzi väčšinové obyvateľstvo," zdôraznil žilinský primátor.