Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Žilinský kraj

Do zariadení sociálnych služieb v ŽSK pôjdu tisíce rúšok

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Žilinský samosprávny kraj má v správe 26 zariadení sociálnych služieb.

Žilina 12. apríla (TASR) - Do zariadení sociálnych služieb Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) poputuje takmer 11.000 bavlnených ochranných rúšok. Darovala ich Nadácia Kia Motors Slovakia. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.

Doposiaľ si niektoré zariadenia sociálnych služieb vyrábali rúška svojpomocne. Časť potrieb kraj zabezpečil zo štátnych hmotných rezerv. "Robíme, čo je v našich silách, aby sme zaistili ochranné prostriedky všade, kde sú potrebné. Napriek úsiliu však sami nedokážeme pokryť všetko. Pomoc nadácie si preto veľmi vážim. Verím, že aj vďaka darovaným rúškam sa podarí ochrániť zamestnancov i klientov našich zariadení a prekonať toto ťažké obdobie," povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Odbor sociálnych vecí Úradu ŽSK prerozdelí rúška podľa počtu zamestnancov a klientov. Po veľkonočných sviatkoch zabezpečí ich distribúciu do zariadení v kraji.

Bezpečnostné opatrenia na zníženie rizika šírenia ochorenia COVID-19 sa podľa Remencovej dotkli aj zariadení sociálnych služieb, kde od začiatku marca platí zákaz návštev. "Kraj v rámci prevencie preškolil pracovníkov sociálnych služieb, ako dodržiavať prísne hygienicko-epidemiologické pravidlá, a zabezpečil 6000 litrov dezinfekcie pre potreby sociálnych zariadení," doplnila.

ŽSK má v správe 26 zariadení sociálnych služieb. Aktuálne je v nich umiestnených zhruba 3800 klientov, o ktorých sa stará približne 2400 zamestnancov.