Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Žilinský kraj

Žilinský kraj podpísal zmluvu o úvere 49,5 milióna eur

Predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Do zadlženosti sa započíta iba čiastka 20 miliónov eur. Zvyšok, ktorý bude slúžiť na spolufinancovanie a refinancovanie eurofondov, nespadá do zadlženosti, povedal predseda ŽSK Juraj Blanár.

Žilina 16. decembra (TASR) - Predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár dnes v Žiline podpísal s viceguvernérom Rozvojovej banky Rady Európy Apoloniom Ruiz-Ligerom zmluvu o poskytnutí úveru vo výške 49,5 milióna eur.

Predseda ŽSK informoval, že úver je rozložený na viacero častí. "V prvom rade to bude 20 miliónov eur, z ktorých použijeme na investície do našich štyroch nemocníc a jednej polikliniky 10 miliónov eur. Ďalších 10 miliónov eur využijeme na obnovu a rekonštrukciu technicky najhorších úsekov ciest II. a III. triedy, vrátane údržby mostných objektov. A nákup techniky pre našu správu ciest, pretože potrebujeme zmierniť modernizačný dlh. Zvyšné finančné prostriedky budú slúžiť na spolufinancovanie európskych fondov, do ktorých sa chceme s vervou pustiť v už bežiacom programovom období," povedal Blanár.



Úvery z Rozvojovej banky Rady Európy majú podľa jej viceprezidenta v súčasnosti Trnavský samosprávny kraj a ŽSK. "Ale nebránime sa ďalšej spolupráci, stačí s nami len začať rozhovory o spolupráci, ako to bolo v prípade ŽSK," uviedol Apolonio Ruiz-Ligero.

"Do zadlženosti sa započíta iba čiastka 20 miliónov eur. Zvyšok, ktorý bude slúžiť na spolufinancovanie a refinancovanie eurofondov, nespadá do zadlženosti. Čiže, ŽSK sa bude stále nachádzať v úrovni zadlženosti spred roka. Pretože, v tomto roku končí splácanie úveru na rekonštrukcie ciest z roku 2005 vo výške 26,5 milióna eur. A práve v tomto roku je po desiatich rokoch splatený. Čiže, nahrádzame to splácanie novým úverom," dodal Blanár.