Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Žilinský kraj

Žilinský kraj má mobilnú odberovú jednotku pre imobilných pacientov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V moto-odberovej jednotke pracuje tím pozostávajúci z dobrovoľníkov – lekárov, medikov a sestry, ktorí doteraz otestovali viac ako stovku pacientov.

Žilina 14. apríla (TASR) – Žilinský samosprávny kraj zriadil v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiline mobilnú moto-odberovú jednotku pre imobilných pacientov a pacientov v domácej izolácii. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.

V moto-odberovej jednotke pracuje tím pozostávajúci z dobrovoľníkov – lekárov, medikov a sestry, ktorí doteraz otestovali viac ako stovku pacientov.

"Teším sa, že sa nám podarilo spustiť odberovú jednotku aj pre pacientov, ktorí majú obmedzené možnosti dostať sa na bežne dostupné odberové miesta. Moto-odberovej jednotke slúži vozidlo, ktoré nám bezodplatne na nevyhnutný čas zapožičala spoločnosť Škoda Auto Slovensko," uviedla riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu ŽSK Silvia Pekarčíková s tým, že vo vozidle dodržiavajú prísne bezpečnostné a epidemiologické opatrenia, pravidelne ho dekontaminujú a dezinfikujú.

Moto-odberová jednotka zabezpečuje podľa hovorkyne ŽSK aj starostlivosť o zdravotníckych pracovníkov v ambulanciách a nemocniciach. "V prípade podozrení urobí odber, ktorý transportuje do laboratórií na vyšetrenie vzoriek," doplnila Remencová.

Pripomenula, že pred nemocnicami ŽSK stoja mobilné odberové miesta a štyri krajské nemocnice v nich budú robiť odbery pacientom s podozrením na ochorenie COVID-19. „Odbery budú realizovať vyškolení zdravotnícki pracovníci. Aktuálne čakáme len na dodanie odberových setov," povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

"Odbery sa budú robiť každý deň počas pracovnej doby. Otestovať sa môžu indikovaní pacienti na základe odporúčania lekára alebo RÚVZ," vysvetlila Remencová.

Pripomenula, že krajské nemocnice majú pre pacientov s ochorením COVID-19 vyčlenených zhruba 150 miest. "Pacienta po potvrdení pozitivity na ochorenie COVID-19 prioritne transportujú na najbližšie pracovisko infektológie. Ak budú kapacity týchto pracovísk naplnené, budú pacienti hospitalizovaní v krajských nemocniciach. V prípade ľahkého priebehu ochorenia pacientov posielajú do domáceho liečenia," uzavrela hovorkyňa ŽSK.