Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zimné športy

Černousov môže dodatočne získať zlato, odmieta, že zradil kolegov

Iľja Černousov. Foto: TASR/AP

Černousov obsadil v Soči tretie miesto v pretekoch 50 km voľnou technikou s hromadným štartom, pred ním skončili iba jeho krajania Alexander Legkov a Maxim Vylegžanin.

Moskva 12. novembra (TASR) - Ruský bežec na lyžiach Iľja Černousov čelí vo svojej krajine obvineniam, že je informátor pracujúci pre Svetovú antidopingovú agentúru (WADA). Bronzový medailista zo ZOH 2014, ktorý by diskvalifikáciou dvoch krajanov namočených v dopingovej afére získal dodatočne zlato, rázne odmieta, že by zradil svojich kolegov.

Černousov obsadil v Soči tretie miesto v pretekoch 50 km voľnou technikou s hromadným štartom, pred ním skončili iba jeho krajania Alexander Legkov a Maxim Vylegžanin. Obom Medzinárodný olympijský výbor (MOV) dodatočne odobral cenné kovy a udelil im doživotný zákaz štartu na ZOH. Nestalo sa tak po pozitívnom dopingovom náleze bežcov, ale na základe obvinení zo štátom podporovaného dopingového programu a manipulácie vzoriek v Soči. Ak potvrdia ich diskvalifikáciu, Černousov by dodatočne dostal zlatú medailu. To primälo trénera ruských bežcov na lyžiach Jurija Borodavka, aby v rozhovore pre portál Gazeta.ru naznačil, že "Černousov je jedným z anonymných informátorov". "Zostáva pokojný a to je možné iba vtedy, ak zradil svojich kolegov a kamarátov a je zapojený do celej tejto konšpirácie. Teraz všetko v tichosti pozoruje, smeje sa a túži po zlate," povedal Borodavko.

Tridsaťjedenročný Černousov tieto tvrdenia rázne poprel. "Je to lož," uviedol pre webstránku sibírskeho strediska, v ktorom v súčasnosti trénuje. "Som v tréningovom kempe s tímom a máme riadne nahustený program. Chcem sa koncentrovať iba na svoju prácu." Šéf tréningového centra Viktor Zacharov dodal, že obvinenie zo strany Borodavka je "silný psychologický úder".

Mnohí športovci a funkcionári, ktorí vydali svedectvo o dopingu v Rusku, sa podľa agentúry AP stali vo svojej krajine vydedencami. Kamaráti a kolegovia sa k nim nehlásia, viacerí tak museli opustiť Rusko, pretože sa cítia ohrozene. Šéfka Ruskej federácie behu na lyžiach Jelena Välbeová pre R-Sport vyhlásila, že "každý informátor je pre ňu vlastizradca".