Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zimné športy

Legkov a Belov nesúhlasia s verdiktom MOV, odvolajú sa na CAS

Rus Alexander Legkov. Foto: TASR/AP

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v stredu rozhodol o doživotnom zákaze pre týchto ruských bežcov na lyžiach.

Lausanne 2. novembra (TASR) - Ruskí bežci na lyžiach Alexander Legkov a Jevgenij Belov sa odvolajú na Športový arbitrážny súd (CAS) voči doživotnému dištancu za doping. Uviedol to ich spoločný nemecký právnik Christof Wieschemann pre agentúru DPA.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v stredu rozhodol o doživotnom zákaze pre Legkova a Belova na ďalších ZOH, dištanc sa nevzťahuje na ostatné podujatia. Legkov navyše prišiel o zlatú i striebornú medailu, ktoré získal na zimných olympijských hrách 2014 v Soči. Wieschemann odmietol rozsudok MOV a nazval ho politickým verdiktom. Ruský olympijský výbor (OKR) má zabezpečiť vrátenie medailí.

MOV zverejnil na svojej oficiálnej stránke prvé závery komisie pod vedením svojho člena Denisa Oswalda, ktorá posudzuje podozrenia zo štátom riadeného dopingového programu a manipulácie vzoriek v Soči. Primárne sa zaoberá športovcami, u ktorých je v hre štart na blížiacich sa ZOH 2018 v Pjongčangu. Legkov a Belov sa stali prvými potrestanými v tomto prípade práve v deň, keď sa začalo odpočítavanie sto dní do ich začiatku. Dôsledky voči ním nevyvodili za konkrétny pozitívny nález, ale vzhľadom na závery nezávislého vyšetrovateľa MOV Richarda McLarena o systematickom dopingu. Jeho správa zahrnula vyše tisícku športovcov naprieč tridsiatimi odvetviami.