Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zimné športy

Bobová a skeletonová federácia dištancovala Zubkova a ďalších 3 Rusov

Alexander Zubkov, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Všetci dostali zákaz činnosti na dva roky za manipuláciu so vzorkami na ZOH 2014 v Soči.

Lausanne 16. januára (TASR) - Medzinárodná bobová a skeletonová federácia (IBSF) potrestala Alexandra Zubkova a ďalších jeho troch bývalých kolegov zákazom činnosti na dva roky za manipuláciu so vzorkami na ZOH 2014 v Soči. Spoločne s niekdajším dlhoročným pilotom ruských bobov dostali dištanc Alexander Kasjanov, Alexej Puškarov a Ilvir Chuzin. Všetci boli doteraz iba suspendovaní. Zároveň im anulovali výsledky aj odmeny.

Okrem zákazu športovej činnosti sa nesmú angažovať ako funkcionári či dobrovoľníci v národných zväzoch. Pre Zubkova to znamená koniec na poste prezidenta Ruskej bobovej federácie (RBF). Všetci štyria majú ešte poslednú možnosť - obrátiť sa na Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne.

Ten skôr v osobitnom prípade potvrdil rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru a určil, že dvojnásobný víťaz zo Soči Zubkov musí vrátiť obe zlaté medaily. CAS v rozsudku uviedol, že prípad proti nemu patril k najsilnejším. V odôvodnení poukázal na fyziologicky nemožné hodnoty soli v jeho vzorke moču v porovnaní s odberom pred ZOH.

Práve na tento dôkaz sa odvolala IBSF pri uložení dištancu. "Panel sa stotožnil s výsledkami vedeckých analýz. Tie preukázali anomáliu vo vzorkách športovcov. Konkrétne, fyziologicky nemožné hladiny sodíka u jedného z pretekárov," citoval portál insidethegames.biz stanovisko IBSF.

Či bude Zubkov rešpektovať trest je otázne. V prípade vrátenia medailí sa obrátil na národné civilné súdy a uspel. Moskovský súd uznal Zubkovove tvrdenie o neférovom konaní a odmietol jurisdikciu CAS na ruskom území.