Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zimné športy

Organizátori museli zrušiť obrovský slalom mužov v Söldene

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Organizátori potvrdili zrušenie súťaže, v ktorej mal štartovať aj slovenský reprezentant Andreas Žampa, po rannej kontrole na ľadovci Rettenbach.

Sölden 29. októbra (TASR) - Nedeľňajší obrovský slalom Svetového pohára alpských lyžiarov v rakúskom Söldene sa neuskutočnil pre nepriaznivé počasie. Organizátori potvrdili zrušenie súťaže, v ktorej mal štartovať aj slovenský reprezentant Andreas Žampa, po rannej kontrole na ľadovci Rettenbach. Podľa pravidiel sa otváracie preteky sezóny nenahrádzajú, takže v kalendári mužov 2017/2018 bude o jeden "obrák" menej.

Už pri sobotňajšej súťaži žien museli pre silný vietor znížiť bránu štartu o 80 metrov. Náročné podmienky nemajú v Söldene premiéru, v roku 2006 sa podujatie nekonalo vôbec a o štyri roky neskôr sa nedokončili preteky mužov. Tentoraz dosiahla veterná smršť na meteorologickej stanici Pitztaler neďaleko ľadovca rýchlosť 120 kilometrov za hodinu, čo znemožnilo bezpečný priebeh. Predpoveď hlásila ďalšie zosilnenie vetra, navyše, usporiadatelia v tlačovom centre potvrdili aj uzavretie komunikácie zo Söldenu na Rettenbach.

"Situácia sa nezlepšila a nemohli sme garantovať bezpečnosť. Tá je prvoradá, nemali sme inú možnosť, ako zrušiť preteky," vysvetlil riaditeľ súťaží mužov Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) Markus Waldner. Svetový pohár pokračuje prvým špeciálnym slalomom, ženy ho vo fínskom Levi majú na programe v sobotu 11. novembra, muži deň nato.