Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zimné športy

V prvom slalome sezóny vo fínskom Levi triumfoval Nemec Neureuther

Nemecký lyžiar Felix Neureuthe. Foto: TASR/AP

Slovák Matej Falat bojoval s náročnými podmienkami zo štartovej pozície 81 a hoci nepostúpil do 2. kola, predviedol nádejný výkon.

Levi 12. novembra (TASR) - Nemecký lyžiar Felix Neureuther vyhral v nedeľu vo fínskom Levi prvý slalom sezóny Svetového pohára. Obrovskú šancu na historický okamih prepásol Brit Dave Ryding, ktorý viedol po 1. kole a v druhej jazde po skvelých medzičasoch vypadol kúsok od cieľa po školáckej chybe na vnútornej lyži.

Tridsatriročný Neureuther slávil svoj trinásty triumf v pretekoch SP a jedenásty v slalome. V súťaži, ktorá bola v mužskej kategórii po zrušení októbrového obrovského slalomu vôbec prvou v tejto zime, uspel s náskokom 37 stotín pred Nórom Henrikom Kristoffersenom, tretí bol Švéd Mattias Hargin (+0,45 s). "Nikdy by som si nepomyslel, že tu môžem vyhrať. Išiel som sem po dobrý výsledok, ale toto víťazstvo znamená pre mňa veľmi veľa. Je to moje prvé víťazstvo tu v Levi a vôbec prvé v pozícii otca. Som šťastný a víťazstvo venujem najmä mojej dcérke Matilde. Po nej nazvem aj soba, ktorého som tu vyhral," vyznal sa v cieľových priestoroch a krátko aj pre DPA Neureuther.

Slovák Matej Falat bojoval s náročnými podmienkami zo štartovej pozície 81 a hoci nepostúpil do 2. kola, predviedol nádejný výkon. Na Rydinga stratil 1,97 s (45. miesto) a do prvej tridsiatky mu chýbalo 41 stotín. V okruhu Falatovho štartového čísla mali pretekári jasne slabšie časy a mnohí po nástrahách trate vypadli. Je to ďalšia dobrá správa pre slovenské zjazdové lyžovanie smerom k zimnej olympiáde, minimálne ohľadom súťaže tímov, v ktorej bol Falat členom na marcových strieborných MS. Pre každého nominovaného lyžiara v individuálnej súťaži na ZOH navyše platí, že vďaka národným kvótam sa mu zlepšuje aj štartová pozícia, veľmi zásadný faktor technických disciplín.

Trať 1. kola bola narysovaná atraktívne a v slalome netradične do dvoch veľkých skokov, keďže nájazdu na hrby predchádzali vertikálnejšie kombinácie bránok. Kritériom súťaže bol ale nájazd do zatvorenej strminy, kde sa dalo veľa získať i stratiť a to isté platilo aj o výjazde z nej do tempa záverečnej roviny. Selektívny kurz zamiešal medzičasmi i poradím. Vedúci Ryding s druhým Neureutherom ä+0,14 s) predviedli vyrovnané jazdy, Kristoffersen (+0,18) v strede prekvapujúco stratil, naopak na rovnejších úsekoch bol bezkonkurenčný. Obdivuhodný výkon z minimálneho tréningu nedoliečeného členka predviedol najúspešnejší zjazdár éry Rakúšan Marcel Hirscher, ktorý sa zaradil na štvrté miesto (+0,46 s).

V druhej jazde však Hirscher stíhal len v prvej časti, atakoval pódiové priečky, ale v závere mu už chýbali sily a prepadol sa na celkové 17. miesto. Naopak z 12. pozície po prvom kole sa na stupne katapultoval Hargin a keď Kristoffersen nezašiel optimálne, svoju šancu čistou jazdou využil Neureuther. Ani on by však nebol stačil na Rydinga, vedúci pretekár v druhej jazde ešte pridal a na druhom medzičase zvýšil náskok na vyše 5 desatín. Vidina cieľovej roviny ho však vo výjazde zo "strmáku" pripravila o koncentráciu a Brit v extrémnom oblúku príliš zatlačil na vnútornú lyžu. Prišiel tak o prvé víťazstvo kariéry, ktorá sa v SP datuje od roku 2009 a ktorú zdobí zatiaľ len jedno druhé miesto z minulej sezóny.

Výsledky slalomu SP v Levi:

1. Felix Neureuther (Nem.) 1:42,83 min., 2. Henrik Kristoffersen (Nór.) +0,37 s, 3. Mattias Hargin (Švéd.) +0,45, 4. Daniel Yule a Luca Aerni (obaja Švaj.) +0,54, 6. Loic Meillard (Švaj.) +0,71, 7. Sebastian-Foss Solevaag (Nór.) +0,75, 8. Alexis Pinturault (Fr.) +0,88, 9. Manfred Mölgg (Tal.) +0,90, 10. Reto Schmidiger (Švaj.) +0,93.

Celkové poradie SP a poradie v slalome po prvej súťaži:

1. Neureuther 100 b., 2. Kristoffersen 80, 3. Hargin 60, 4. Aerni a Yule po 50, 6. Meillard 40