Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zimné športy

ZOH: Švédka Nilssonová získala zlato v šprinte klasicky

Švédska bežkyňa na lyžiach Stina Nilssonová (vpravo. Foto: TASR AP

Slovenské reprezentantky Alena Procházková a Barbora Klementová nepostúpili z kvalifikácie.

Pjongčang 13. februára (TASR) - Švédska bežkyňa na lyžiach Stina Nilssonová suverénne triumfovala v šprinte klasickou technikou na ZOH v Pjongčangu. Vo finále zdolala časom 3:03,84 min obhajkyňu zo Soči Nórku Maiken Caspersen Fallovú o 3,03 sekundy, bronz vybojovala Julia Belorukovová (OŠR). Slovenské reprezentantky Alena Procházková a Barbora Klementová nepostúpili z kvalifikácie.

Nilssonová dominovala už v predpoludňajšej kvalifikácii a potom vyhrala štvrťfinálovú i semifinálovú jazdu. Topformu potom potvrdila aj vo finále na 1176 m dlhej trati, keď na druhom stúpaní ušla súperkám a náskok si bez väčších ťažkostí držala až do konca. "V posledných týždňoch som nesledovala internet. Jediný tlak, ktorý som cítila bol ten, ktorý som si vytvárala na seba sama. Dnes som to zvládla, vyrovnala som sa s tým a lyžovala som najrýchlejšie, ako som mohla," povedala podľa agentúry AP Nilssonová. Po bronze v tímšprinte 2014 a štyroch druhých miestach na MS tak brala svoju prvú veľkú zlatú medailu. Tesný súboj o striebro pre seba získala obhajkyňa zo Soči Fallová pred Olympijskou športkovkyňou z Ruska Belorukovovou.

Procházková obsadila v rezorte Alpensia v kvalifikácii prvé nepostupové 31. miesto s mankom 15,87 na najrýchlejšiu Nilssonovú, na prienik do elitnej tridsiatky jej chýbalo 59 stotín sekundy. Klementová obsadila až 53. priečku (+29,26).

V konkurencii 68 štartujúcich tak Procházková nesplnila svoj základný cieľ, teda preniknúť do vyraďovacích bojov. Vo svojej najobľúbenejšej disciplíne skončila rovnako ako pred štyrmi rokmi v Soči už v eliminácii a nenadviazala na svoje vystúpenia v Turíne 2006 (23. miesto) a Vancouveri 2010 (18. miesto), kde sa medzi najlepšie zmestila.

"Je to sklamanie a môžem povedať, že aj smola, keď zostanem jedno miesto za postupom. Aj minulý rok na majstrovstvach sveta v Lahti som bola 31., teraz som zasa na rovnakej priečke. Je to pre mňa až nepochopiteľné, asi to tak má byť," povedala v cieli Procházková. "Myslím si, že som išla dobre a aj chlapci robili všetko pre to, aby boli lyže čo najlepšie. Možno sa pod tento výsledok podpísalo aj predchádzajúce zranenie a preto mi chýbalo pár desatiniek, lebo pocitovo sa mi nešlo až tak zle."

O desať rokov mladšia Klementová pri svojej olympijskej premiére zaostala za najlepšími výraznejšie, v cieli stratila na najlepšiu takmer pol minúty.

Šprint klasicky - ženy:

1. Stina Nilssonová (Švéd.) 3:03,84 min, 2. Maiken Caspersen Fallová (Nór.) +3,03, 3. Julia Belorukovová (OŠR) +3,37, 4. Natalia Neprjajevová (OŠR) +9,14, 5. Hanna Falková (Švéd.) +11,16, 6. Jessica Digginsová (USA) +11,23, v semifinále: 7. Anamarija Lampičová (Slovin.), 8. Sophie Caldwellová (USA), 9. Krista Pärmäkoskiová (Fín.), 10. Laurien van der Graaffová (Švaj.),... v kvalifikácii: 31. Alena PROCHÁZKOVÁ, 53. Barbora KLEMENTOVÁ (obe SR)