Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zimné športy

AC/DC vietor nerozohnali. Vlhová divákom odkazuje: Príďte v pondelok

Na snímke slovenská reprezentantka v alpskom lyžovaní Petra Vlhová počas tlačovej konferencie pred pretekmi Svetového pohára alpských lyžiarok v Jasnej 3. marca 2016. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Sobota Svetovému poháru nepriala, napriek tomu sa zhruba päťtisíc ľudí v priestoroch cieľa a popri trati obrovského slalomu dobre bavilo.

Jasná 5. marca (TASR) - Keď hlučné dancefloorové rytmy vystriedala rocková línia, moderátor v Jasnej pri legendárnom Koliesku prvýkrát pripustil predčasné zrušenie akcie. Sobota Svetovému poháru nepriala, napriek tomu sa zhruba päťtisíc ľudí v priestoroch cieľa a popri trati obrovského slalomu dobre bavilo. Za dunenia kultovej hitovice od kapely AC/DC zaznel najprv hlas nádeje, že tento vietor nedláždi diaľnicu do pekla a že ho treba rozohnať. Nepodarilo sa, o necelú hodinku neskôr prvú plánovanú súťaž v Jasnej zrušili.



Organizátori však konali rýchlo. Divákov ihneď vyzvali, aby ešte neodchádzali, lebo zábavný program pokračuje a aby si potom pri opustení cieľového areálu vzali návratky, platné pre prípadnú a veľmi pravdepodobnú pondelňajšiu náhradu. A o chvíľku diváctvo jasalo naplno, lebo do cieľa sa zlyžovala miestna favoritka Petra Vlhová. Štartovať mala za domáce farby spolu s Barbarou Kantorovou, ale neklesala na duchu. "Príďte nás povzbudiť aj v pondelok. Tešíme sa na Vašu podporu," pozvala divákov v emotívnom zvolaní do mikrofónu zabávača podujatia.

V mix-zóne pochválila atmosféru: "Som rada, že je tu toľko ľudí. Máme veľa skvelých fanúšikov a konečne aj takéto veľké podujatie na Slovensku." Medzitým sa Petra vystískala aj s riaditeľkou podujatia Janou Palovičovou, ktorá mala v očiach slzy smútku. Ani elitnej lyžiarke súčasnej éry sa nehovorilo ľahko o márnom čakaní. Veď išlo o štart prvej súťaže Svetového pohára na slovenských svahoch v ére samostatnosti. "Mrzí ma to, tešila som sa na preteky. Ale rozhodnutie bolo správne, ten vietor bol príliš silný. Nebolo by to férové voči tým pretekárkam, ktorým by to viac zafúkalo."

Na snímke silný nárazový vietor na štarte obrovského slalomu v Jasnej (do 30m/s) v sobotu 5. marca 2016.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Okrem regulárnosti by v prípade spustenia "obráku" hral veľkú úlohu aj faktor bezpečnosti. Niektoré bránky sa ohýbali ako moderné gymnastky do mostíka, v oblúkoch pri značnej rýchlosti by mohli padnúť lyžiarkam do sklzu a spôsobiť nepríjemné zranenie. Vlhová definovala aj tretiu pretekársku dimenziu nešťastnej soboty: "V niektorých úsekoch, najmä tam hore, by sme akoby stáli na mieste. Keď to zafúka, zrazu máte pocit, že to ide neskutočne pomaly."

Iba 20-ročná, ale medzinárodne už dostatočne ostrieľaná pretekárka tvrdí, že na rozmary počasia je lyžiar zvyknutý. Horšie sú tie posuny na štarte: "Ten vietor ako-tak, je to príroda a to neovplyvníme. Ale to čakanie je veľmi únavné."



V prípade sobotňajšieho obrovského slalomu ku konečnej stopke prišlo ešte relatívne skoro. Petra Vlhová i Barbara Kantorová si tak mohli ísť oddýchnuť a načerpať sily na nedeľňajší slalom, kde Slovensko reprezentujú spolu s Veronikou Velez-Zuzulovou.