Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zimné športy

ĎAKUJEME, ozýva sa Jasnou. Velez-Zuzulová sa doma postavila na pódium

Na snímke slovenská reprezentantka Veronika Velez-Zuzulová oslavuje tretie miesto v slalome žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Jasnej v nedeľu 6. marca 2016. Foto: TASR - Branislav Račko

Je to asi najkrajší deň môjho života a zároveň asi aj najťažší, povedala po historicky prvých pretekoch zjazdárskeho Svetového pohára na území samostatného Slovenska naša topslalomárka.

Jasná 6. marca (TASR) - Historicky prvé preteky zjazdárskeho Svetového pohára na území samostatného Slovenska priniesli domácemu lyžovaniu radosť v podobe tretieho miesta Veroniky Velez-Zuzulovej. Vo fantastickej atmosfére vyše 17-tich tisícok návštevníkov vyhrala nedeľňajší slalom fenomenálna Američanka Mikaela Shiffrinová, Slovenka Petra Vlhová skončila deviata a Barbara Kantorová nedokončila prvé kolo. Sezónny malý glóbus pre najlepšiu lyžiarku v hustých bránkach si desiatym miestom definitívne poistila Švédka Frida Hansdotterová.



Shiffrinová, ako je v tejto sezóne jej zvykom, vyhrala s obrovským náskokom 2,36 s pred Švajčiarkou Wendy Holdenerovou. Velez-Zuzulová zaostala +2,77 a Vlhová rovné štyri sekundy, keď obe domáce spolufavoritky po 1. kole prenasledovali Američanku z druhej, resp. tretej pozície. V druhom kole však najprv Vlhová spravila veľkú chybu a Velez-Zuzulová nestačila na dravú a plynulú jazdu Holdenerovej. Jej výsledok v Jasnej sa však zaraďuje do početných úspechov a rozširuje kolekciu pódiových umiestnení v pretekoch SP na 24, z toho 22 v klasickom slalome.

Na snímke vľavo víťazná Američanka Mikaela Shiffrinová a vpravo tretia Slovenka Veronika Velez-Zuzulová na stupni víťazov v slalome žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Jasnej v nedeľu 6. marca 2016.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


V priebežnom poradí slalomu má Hansdotterová už nedostihnuteľný 105-bodový náskok pred Zuzulovou. Tá bude svoje druhé miesto s 546 bodmi obhajovať v sobotu 19. marca vo finále SP vo švajčiarskom St. Moritzi pred tamojšou matadorkou Holdenerovou (511) a Češkou Šárkou Strachovou (564). Vlhová je zatiaľ šiesta s 389 bodmi. Na rovnej štvorstovke je Shiffrinová, ktorá suverénne vyhrala prvé dva slalomy sezóny v Aspene, potom sa zranila a po návrate podobným spôsobom pridala pri ďalších dvoch štartoch rovnaký počet triumfov, tento v Jasnej je jej devätnásty v kariére Svetového pohára. Pritom slalomárska superstar oslávi presne o týždeň iba 21 rokov.



Úradujúca olympijská a svetová šampiónka i víťazka slalomového glóbusu SP už v prvom kole predviedla pod Chopkom svoju tradičnú konsolidovanú jazdu, ktorá má v súčasných hustých bránkach extra parametre. Shiffrinová s dvojkou na kombinéze stanovila pre ostatné súperky v náročných podmienkach čerstvého a ťažkého snehu osobitný boj ďaleko nad sekundovým mankom. Na záver elitnej sedmičky sa jej najviac priblížila Velez-Zuzulová (+1,67 s), Vlhová šla so štrnástkou a pristála so stratou 1,88 s na treťom mieste zarovno s Holdenerovou. Obe Slovenky predviedli vynikajúce jazdy, každá svojským štýlom a najmä Vlhová sa prvotriedne vyrovnala so sťažujúcimi sa povrchovými podmienkami, hoci ona sama sa na nový sneh neponosovala: "Od vrchu až dole som išla dobre. Zatiaľ je to okej. Uvidíme, čo prinesie druhé kolo. Na to, aké som mala vysoké číslo, bola trať ešte prijateľná."

Na snímke sprava slovenská reprezentantka Veronika Velez-Zuzulová, Američanka Mikaela Schiffrinová a Švajčiarka Wendy Holdenerová po slalome žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Jasnej v nedeľu 6. marca 2016.
Foto: TASR - Branislav Račko


Vlhová chytila dynamiku a svoje agresívne tesné nájazdy okolo bránok držala v správnej línii. Predviedla vyváženú jazdu, keď ju na pomerne selektívnom profile nezaskočili dole ani zatvorené úseky s náklonmi a vlnkami. Naopak, druhá fáza nevyšla Velez-Zuzulovej, ktorá dlho držala so Shiffrinovou (aj medzičasový) krok, ale náročné tempovanie nohami jej ubralo sily a v niektorých oblúkoch ju trochu odhodilo mimo optimálnej stopy. "Nebolo to jednoduché. Mám pocit, že to mohlo byť ešte lepšie. Horná časť mi vyšla podľa predstáv, ale dole som stratila veľa času. Čaká nás ale ešte jedno kolo. Trať je výborná, diváci ma hnali dopredu, hlavne hore na zákrute som ich počula," konštatovala Velez-Zuzulová.



Precízne pripravené podujatie s kvalitne preparovanou traťou skomplikovalo počasie aj v nedeľu. Množstvo v noci i ráno napadnutého snehu síce organizačné sily zvládli, ale ich možnosti na čo najvyrovnanejšie podmienky mali v týchto okolnostiach svoje limity. Málokedy sa stáva, že sa v 1. kole do prvej desiatky neprebojujú pretekárky za elitnou pätnástkou, teraz sa to podarilo len Švédke Anne Swenn-Larssonovej, ktorá išla so šestnástkou. Na desiatom mieste stratila 2,47 s a predstihla aj svoju úspešnejšiu krajanku Fridu Hansdotterovú. Vedúca slalomárka SP, ktorá do Jasnej prišla s ambíciou definitívne a v predstihu finálového slalomu získať malý glóbus, bola po 1. kole až trinásta v závoze troch sekúnd a jednej desatiny.

Na snímke slovenskí fanúšikovia v cieli slalomu žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Jasnej v nedeľu 6. marca 2016.
Foto: TASR - Branislav Račko


Lenže v druhom kole to už bola iná úroveň, snežiť prestalo a usporiadatelia mali čas na úpravu povrchu, pod ktorým bola týždne pestovaná tvrdá a ľadová platforma. Prinieslo to úžasné a dramatické preteky. Zo svojich pozícií trochu ustúpila Petra Vlhová, ktorej nevyšiel v spodnej časti výjazd po zlome a vyšla ďaleko mimo stopy. Naopak, tentoraz Veronike vyšlo takmer všetko, dokázala tempo udržať až do cieľa v tento deň jej to stačilo na tretie miesto, po ktorom od únavy chvíľu v cieli ležala. Na tlačovej konferencie však vyhlásila: "Nemám slov. Je to asi najkrajší deň môjho života a zároveň asi aj najťažší. Naozaj bol ten tlak obrovský a som rada, že moje nervy sú zo železa. Ľudí som počula od štartu až do cieľa. Vedela som, že budú spokojní len s pódiovým umiestnením. Je to úžasný pocit a keby som si to mohla zopakovať, dala by som si aj ďalšie tri jazdy."

Veronika Velez-Zuzulova: "Dnešok bol pre mňa najlepším a zároveň najťažším dňom v živote. Keby som mohla, išla by som eš...

Zveřejnil(a) Ski World Cup Jasná dne 6. březen 2016


Hrdinkou nedeľňajšieho slalomu však bola mladá žena, ktorá v mladučkom veku zavádza do zjazdárskeho športu nové dimenzie. Shiffrinová aj v druhom kole išla famózne a hoci v spodnej časti svoju jazdu kontrolovala vo vedomí náskoku, aj v nej získala na konkurentky pár stotiniek. Po pretekoch vyjadrila radosť nad tým, že na stupňoch sa mohla tešiť spolu s Veronikou Velez-Zuzulovou: "Viem si predstaviť, aké to je, prísť do domáceho prostredia na veľké preteky prvýkrát. Veľmi Veronike prajem, že sa jej podaril dobrý výsledok pri tomto domácom zážitku. Počula som ten dav, toľko podpory pre lyžiarky a toľko kriku, keď išla domáca, je úžasné ako to Veronika zvládla."



Takto prebiehalo prvé kolo slalomu

Historicky prvé preteky zjazdárskeho Svetového pohára na území samostatného Slovenska rozbehli jeho elitné reprezentantky excelentne. V 1. kole nedeľňajšieho slalomu v Jasnej sa na fenomenálnu americkú lyžiarku Mikaelu Shiffrinovú "zavesili" Veronika Velez-Zuzulová na druhom a Petra Vlhová na treťom mieste. Barbara Kantorová so štarovým číslom 56 prvé kolo nedokončila.

Ideme na to!! :) Let's go! ;) #worldcupjasna #slovensko

Zveřejnil(a) Ski World Cup Jasná dne 6. březen 2016


Úradujúca olympijská a svetová šampiónka i víťazka slalomového glóbusu SP predviedla pod Chopkom svoju tradičnú konsolidovanú jazdu, ktorá má v súčasných hustých bránkach extra parametre. Shiffrinová s dvojkou na kombinéze stanovila pre ostatné súperky v náročných podmienkach čerstvého a ťažkého snehu osobitný boj ďaleko nad sekundovým mankom.

Na snímke americká reprezentantka Mikaela Shiffrinová v 1. kole slalomu žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Jasnej v nedeľu 6. marca 2016.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Na záver elitnej sedmičky sa jej najviac priblížila Velez-Zuzulová (+1,67 s), Vlhová šla so štrnástkou a pristála so stratou 1,88 s na treťom mieste zarovno so Švajčiarkou Wendy Holdenerovou.

Na snímke Veronika Velez-Zuzulová (Slovensko) počas prvej jazdy v slalome vo Svetovom pohári 6. marca 2016 v Jasnej.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Obe Slovenky predviedli vynikajúce jazdy, každá svojským štýlom a najmä Vlhová sa prvotriedne vyrovnala so sťažujúcimi sa povrchovými podmienkami, hoci ona sama sa na nový sneh neponosovala: "Od vrchu až dole som išla dobre. Zatiaľ je to okej. Uvidíme, čo prinesie druhé kolo. Na to, aké som mala vysoké číslo, bola trať ešte prijateľná."

Veronika Velez-Zuzulova 59.71 :) Zatiaľ 2. miesto ;)

Zveřejnil(a) Ski World Cup Jasná dne 6. březen 2016


Vlhová chytila od dynamiku a svoje agresívne tesné nájazdy okolo bránok držala v správnej línii. Predviedla vyváženú jazdu, keď ju na pomerne selektívnom profile nezaskočili dole ani zatvorené úseky s náklonmi a vlnkami. Naopak, druhá fáza nevyšla Velez-Zuzulovej, ktorá dlho držala so Shiffrinovou (aj medzičasový) krok, ale náročné tempovanie nohami jej ubralo sily a v niektorých oblúkoch ju trochu odhodilo mimo optimálnej stopy.

V cieli už aj Petra a s časom 59.92 sa radí na 3. miesto za Veroniku! :) #WorldCupJasna #Slovensko

Zveřejnil(a) Ski World Cup Jasná dne 6. březen 2016


"Nebolo to jednoduché. Mám pocit, že to mohlo byť ešte lepšie. Horná časť mi vyšla podľa predstáv, ale dole som stratila veľa času. Čaká nás ale ešte jedno kolo. Trať je výborná, diváci ma hnali dopredu, hlavne hore na zákrute som ich počula," konštatovala Velez-Zuzulová.

"Diváci sú úžasní! Počula som ich hlavne hore na zákrute," povedala ihneď po prvom kole Veronika Velez - Zuzulová....

Zveřejnil(a) Ski World Cup Jasná dne 6. březen 2016


Sklamaná Kantorová: Boli tam ryhy ale dalo sa to zísť

Domáci slalom Svetového pohára mal byť pre ňu vrcholom sezóny, ovácií v cieľovom priestore sa ale nedočkala. Iba potlesku za snahu. Tretia zo slovenských reprezentantiek Barbara Kantorová vypadla už v tretej bránke prvého kola a dobrú chvíľu jej trvalo, kým sklamanie "rozdýchala".

"Spravila som technickú chybu, vnútorná lyža sa mi tam 'zarezala'. V podstate to človek ani nevníma. Zrazu je vonku, ani nevie ako," opísala pre TASR rozhodujúci moment Kantorová, ktorá vo štvrtok oslávila 24. narodeniny. "Škoda, veď to boli preteky na domácej pôde a je super tu jazdiť. Divákom som ale príliš nevnímala, sústreďovala som sa na seba a svoju jazdu."



Na svah sa spustila s vysokým štartovým číslom 56 a podmienky na trati už mali ďaleko od ideálu. "Počasie nám príliš neprialo a už pri obhliadke sme videli, že to bude dosť ťažké najmä pre vysoké čísla. Na trati už boli ryhy, ale dalo sa to zísť. Čo už, raz to vyjde, raz to nevyjde."

Za sebou už má viacero pretekov SP, bodovať sa jej podarilo zatiaľ iba v januári 2012 v Kranjskej Gore. Jasná a 17.000 mohutne povzbudzujúcich divákov však mali aj pre ňu špeciálny náboj. "Nevyšlo to. Dúfam, že to napravím aspoň zajtra v obrovskom slalome. Chcela by som minimálne prísť do cieľa a keď to bude ešte aj rýchle, o to lepšie," dodala Kantorová.

Výsledky slalomu SP v Jasnej:
1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:55,60 min.
2. Wendy Holdenerová (Švaj.) +2,36
3. Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ (SR) +2,77
4. Michaela Kirchgasserová (Rak.) +3,11
5. Nastasia Noensová (Fr.) +3,23
6. Marie-Michele Gagnonová (Kan.) +3,35
7. Nina Loesethová (Nór.) +3,36
8. Šárka Strachová (ČR) +3,47
9. Petra VLHOVÁ (SR) +4,00
10. Frida Hansdotterová (Švéd.) +4,13
...
Barbara KANTOROVÁ nedokončila 1. kolo

Celkové poradie SP (po 33 zo 40 súťaží):
1. Lindsey Vonnová (USA) 1235 b.
2. Lara Gutová (Švaj.) 1207
3. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 914
4. Hansdotterová 807
5. Tina Weiratherová (Licht.) 794
6. Holdenerová 660
...
11. VELEZ-ZUZULOVÁ 546, 22. VLHOVÁ 407

poradie v slalome (10 z 11):
1. Hansdotter 651 - istý malý glóbus
2. VELEZ-ZUZULOVÁ 546
3. Holdenerová 511
4. Strachová 464
5. Shiffrinová 400
6. VLHOVÁ 389