Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zimné športy

ME v krasokorčuľovaní:Neumanovi nevyšiel krátky program podľa predstáv

Na snímke slovenský krasokorčuliar Michael Neuman. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Zverenec trénerov Alexeja Fedosejeva a Tanjy Magnussonovej začal nádejne, zvládol dvojkombináciu trojitého lutza s dvojitým loopom, aj trojitý axel bol v poriadku, pri trojitom flipe ale spadol.

Ostrava 27. januára (TASR) - Slovenskému krasokorčuliarovi Michaelovi Neumanovi sa v piatok na majstrovstvách Európy v Ostrave nepodarilo postúpiť z krátkeho programu do sobotňajších finálových jázd. Dvadsaťšesťročný sólista vyšiel na ľad Ostravar Arény vôbec ako prvý súťažiaci, ale jazda mu nevyšla podľa predstáv a od rozhodcov dostal 47,67 bodov. To mu v nabitej konkurencii ďalších 35 mužov na postup medzi elitnú 24-ku nestačilo a klasifikovali ho na 34. mieste.

Najlepší KP predviedol obhajca titulu z minulého roka v Bratislave Javier Fernandez zo Španielska. Ten na druhé miesto odsunul Rusa Maxima Kovtuna, tretí pôjde do sobotňajšieho finále Izraelčan Alexej Byčenko. Obrovský favorit vykročil suverénne za ziskom piateho kontinentálneho titulu v rade. Prekonal si minuloročný osobný rekord z Bratislavy (102,54) aj vďaka štvoritým skokom.

Slovenský zverenec trénerov Alexeja Fedosejeva a Tanjy Magnussonovej začal nádejne, zvládol dvojkombináciu trojitého lutza s dvojitým loopom, aj trojitý axel bol v poriadku, pri trojitom flipe ale spadol. Rodák zo Štokholmu za osobným maximom v KP z minuloročného Memoriálu Ondreja Nepelu zaostal o takmer desať bodov.

"Tak ako vlani v Bratislave som začínal preteky. Vtedy som bol ešte nervóznejší. Súťaž sa dnes začínala po jedenástej a to je na mňa priskoro, radšej by som štartoval niekedy popoludní. Nie som vôbec ranné vtáča, radšej by som súťažil o polnoci, ako takto predpoludním. Ten pád ma veľmi mrzí, je to môj najlepší skok, neviem, čo sa stalo. Za túto chybu som draho zaplatil," povedal reprezentant SR, ktorému po odjazdení prvých dvanástich sólistov patrilo predposledné miesto.

Neuman debutoval za Slovensko na ME pred rokom v Bratislave, kde sa mu nepodarilo postúpiť do finále. Na ZŠ Ondreja Nepelu obsadil 34. miesto.

Na ME, ktoré sa do Českej republiky vrátili po 18 rokoch, SR reprezentuje ešte sólistka Nicole Rajičová, ktorá postúpila do piatkových voľných jázd z výborného siedmeho miesta v KP. Tanečníci Lucie Myslivečková a Lukáš Csölley sa kvalifikovali do sobotňajšieho dvadsaťčlenného finále ako 17. najlepší.

Výsledky mužov - krátky program:
1. Javier Fernandez (Šp.) 104,25 bodov,
2. Maxim Kovtun (Rus.) 94, 53,
3. Alexej Byčenko (Izr.) 86,68,
4. Michail Koljada (Rus.) 83,96,
5. Jorik Hendrickx (Belg.) 82,50,
6. Denis Vasiljevs (Lot.) 79,87, ...
34. Michael NEUMAN (SR) 47,67