Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zimné športy

Krasokorčuľovanie: Šéf francúzskej federácie odstúpil kvôli škandálu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Gailhaguet vyhlásil, že tak robí v snahe upokojiť situáciu v priebehu policajného vyšetrovania.

Paríž 8. februára (TASR) - Prezident Francúzskej federácie ľadových športov (FFSG) Didier Gailhaguet v sobotu rezignoval v reakcii na škandál s udajným pohlavným zneužívaním mladistvých športovcov zo strany trénerov.

Gailhaguet vyhlásil, že tak robí v snahe upokojiť situáciu v priebehu policajného vyšetrovania. Bývalá majsterka sveta v krasokorčuľovaní Sarah Abitbolová predtým uviedla, že v rokoch 1990 až 1992, keď mala 15-17 rokov, ju niekoľkokrát znásilnil jej tréner Gilles Beyer. Prokuratúra sa tiež chce pokúsiť identifikovať ďalšie obete, ktoré utrpeli podobnú ujmu.

Spravodajský server France info napísal, že samotný Beyer pripustil, že so Sarah Abitbolovou mal "intímne" a "nevhodné" vzťahy, a ponúkol jej svoje "ospravedlnenie".

Uvedený zdroj v utorok s odvolaním sa na ministerku Roxanu Maracineanuovú informoval, že Abitbolová zrejme vo veci znásilnenia a sexuálneho obťažovania podá trestné oznámenie aj na ďalších trénerov FFSG.

Bývalý krasokorčuliar Gwendal Peizerat, ktorý sa v roku 2014 vo voľbách uchádzal o post šéfa FFSG proti Gailhaguetovi, pre France Info uviedol, že Gailhaguet vedel o správaní sa trénera Gillesa Beyera, podozrivého zo znásilnenia Sarah Abitbolovej. Peizerat vyhlásil, že Beyer mal k dievčatám a mladým ženám "veľmi diskutabilný vzťah". Gailhaguet, ktorý je prezidentom FFSG od roku 1998 (s prestávkou v rokoch 2004-2007) sa bránil, že o žiadnom sexuálnom obťažovaní nevedel a o afére sa dozvedel až z medializovaných správ.