Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zimné športy

De Aliprandini na čele po 1. kole obrovského slalomu v Adelbodene

Taliansky lyžiar Luca De Aliprandini počas 1. kola klasického obrovského slalomu Svetového pohára vo švajčiarskom Adelbodene 11. januára 2020. Foto: TASR/AP

Víťaz z Alta Badie a vedúci muž hodnotenia disciplíny Henrik Kristoffersen z Nórska bol po 1. kole deviaty, líder celkovej klasifikácie SP Alexis Pinturault z Francúzska desiaty.

Adelboden 11. januára (TASR) - Taliansky lyžiar Luca De Aliprandini sa usadil na čele po 1. kole klasického obrovského slalomu Svetového pohára vo švajčiarskom Adelbodene. V sobotu viedol s tesným náskokom dvoch stotín sekundy pred krajanom Giovannim Borsottim, ktorý prekvapil s vysokým štartovým číslom 53, na priebežnej tretej pozícii figuroval domáci Loic Meillard (+0,11 s). Slováci sa do 2. kola neprebojovali, Andreas Žampa obsadil 34. miesto (+1,57), keď ho od postupu delilo iba 14 stotín, jeho brat Adam Žampa skončil 41. (+1,95).

Nástrahy náročnej trate nezvládlo viacero pretekárov, z elitnej osmičky vypadli hneď traja - Nór Leif Kristian Nestvold-Haugen, víťaz z Beaver Creeuku Tommy Ford z USA a v cieľovej strmine spadol aj domáci Gino Caviezel, ktorý mal nádejné medzičasy.

Víťaz z Alta Badie a vedúci muž hodnotenia disciplíny Henrik Kristoffersen z Nórska bol po 1. kole desiaty (+0,45), líder celkovej klasifikácie SP Alexis Pinturault z Francúzska jedenásty (+0,51). Na výborne pripravenej trati v ideálnom počasí dokázali zaútočiť na popredné miesta aj lyžiari s vysokými štartovými číslami.

Okrem Borsottiho zaujali aj priebežne štvrtý Kanaďan Erik Read (číslo 26), domáci Daniele Sette (trinásty s číslom 51) i ďalší málo známi pretekári. Druhé kolo sľubovalo drámu, keďže do jednej sekundy sa zmestilo až 19 zjazdárov.