Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zimné športy

Vlhová má v Söldene najvyššie ciele, Žampovci vzývajú počasie

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová. Foto: TASR/AP

Ženy majú prvé kolo na programe v sobotu 28. októbra o 10.00 h, druhé sa pôjde od 13.00 h.

Sölden 26. októbra (TASR) - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová absolvuje prvý z tridsiatich plánovaných štartov v olympijskej sezóne v úvodných pretekoch Svetového pohára v Söldene. V obrovskom slalome na rakúskom ľadovci sa cez víkend predstaví aj Andreas Žampa.

Pre Vlhovú je "obrák" po špeciálnom slalome druhá disciplína, kde sa chce zaradiť do užšej špičky. Vlani mohla v Söldene iba prekvapiť a podarilo sa jej to ôsmou priečkou, na začiatku ročníka 2017/18 už patrí k adeptkám minimálne na takéto umiestnenie. "Teraz som v inej pozícii. Budem žrebovaná osem až pätnásť, poskočila som, bude sa očakávať potvrdenie alebo zlepšenie výsledku. Sú to prvé preteky, nikto nevie, ako na tom je. V obráku sa cítim dobre. Neviem sa dočkať prvého štartu, každý rok sa cítim silnejšia, vidno to aj na lyžiach. Ciele sú vždy najvyššie," povedala Vlhová.

Ženy majú prvé kolo na programe v sobotu 28. októbra o 10.00 h, druhé sa pôjde od 13.00 h. Minulý rok sa radovala Švajčiarka Lara Gutová. Nebude však obhajovať víťazstvo pre zranenie z predsezónneho obdobia, ktoré vyradilo aj ďalšie popredné lyžiarky, iné zase dali prioritu tréningu a neskoršieho súťažného štartu do sezóny.

Súťaž mužov sa uskutoční o deň neskôr v rovnakých časoch, obhajcom prvenstva bude Alexis Pinturault z Francúzska. Pre zranenia chýbajú Rakúšania Marcel Hirscher a Philipp Schörghofer, Carlo Janka zo Švajčiarska či Nór Aleksander Aamodt Kilde. Andreas Žampa nepostúpil pred rokom do druhého kola rovnako ako starší z bratskej dvojice Adam, ktorý je však po operácii pravého kolena. V najbližších týždňoch naňho čaká rehabilitácia a musí vynechať začiatok nového ročníka. "Veríme, že napriek nepriaznivej predpovedi víchrice a sneženia bude počas pretekov dobré počasie a podarí sa nám dosiahnuť čo najlepší výsledok," cituje Slovenská lyžiarska asociácia trénera Tomáša Žampu.

Prvé podujatie novej sezóny SP v alpskom lyžovaní:

obrovský slalom - Sölden (Rak.)

ženy /VLHOVÁ/ - sobota 28. októbra, 10.00/13.00
muži /Andreas ŽAMPA/ - nedeľa 29. októbra: 10.00/13.00