Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zimné športy

Zuzulová druhá v Semmeringu, Shiffrinová vyhrala 12. slalom v rade

Na snímke slovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová sa raduje v cieli po dojazde druhého kola slalomu v rámci Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Semmeringu 29. decembra 2016 Foto: TASR/Pavel Neubauer

Shiffrinová potvrdila svoju dominanciu medzi husto postavenými bránkami a pod umelým osvetlením v Semmeringu slávila už 26. triumf v pretekoch SP.

Semmering 29. decembra (TASR) - Slovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová obsadila druhé miesto vo štvrtkovom večernom slalome Svetového pohára. V rakúskom Semmeringu zaostala za víťaznou Američankou Mikaelou Shiffrinovou v súčte o 64 stotín sekundy a tretíkrát za sebou tak skončila na striebornej priečke.



Zakaždým nestačila iba na suverénku disciplíny Shiffrinovú, ktorá ovládla všetky štyri slalomy sezóny a celkovo už dvanásť v rade. Zopakovalo sa pódium z predchádzajúcich troch slalomov, keď tretie miesto opäť patrilo Švajčiarke Wendy Holdenerovej (+1,54). Druhá Slovenka na štarte Petra Vlhová po chybe v 1. kole nabrala vyše päťsekundovú stratu a nepostúpila do 2. kola.

Shiffrinová potvrdila svoju dominanciu medzi husto postavenými bránkami a pod umelým osvetlením v Semmeringu slávila už 26. triumf v pretekoch SP. V rakúskom stredisku skompletizovala víťazný hetrik, keď v predošlých dvoch dňoch dominovala v obrovských slalomoch. Stala sa tak prvou lyžiarkou od roku 1989, ktorá dokázala na jednom svahu vyhrať tri točivé súťaže počas troch dní, pred 27 rokmi sa to podarilo legendárnej Švajčiarke Vreni Schneiderovej. Američanka zvýšila svoj náskok na čele celkového poradia prestížneho seriálu i slalomu. "Neuveriteľné, výborný deň. Musela som bojovať s traťou i so sebou, sama som cítila, že to nie je ideálne. Unavená, chorá, napriek tomu to vyšlo. Želám všetkým šťastný Nový rok," uviedla priamo v cieli šťastná víťazka.

Na snímke slovenská lyžiarska Veronika Velez-Zuzulová na trati prvého kola v slalome v rámci Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Semmeringu 29. decembra 2016.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Velez-Zuzulovej vyšlo 1. kolo, keď predviedla plynulú jazdu bez výraznejších komplikácií a ako jediná zo štartového poľa sa dokázala priblížiť Shiffrinovej. Stratila na ňu iba deväť stotín sekundy a mohla tak pomýšľať na najvyššie méty. "Pocit som nemala veľmi dobrý. Myslím si, že trať bola postavená dobre, nebolo to veľmi zákerné kolo. V druhom sa musím poponáhľať," povedala Velez-Zuzulová.

Slalomová "kráľovná" Shiffrinová nešla optimálne, od začiatku do konca bojovala s nerytmicky postavenou traťou, v polovici svahu prišli dokonca jej veľké problémy, napriek tomu si udržala rýchlosť a do cieľa zišla s tesným náskokom pred Slovenkou. Ostatné konkurentky už mali väčší odstup, Švajčiarka Wendy Holdenerová a Švédka Frida Hansdotterová, ktoré sa delili o priebežné tretie miesto, strácali na Američanku 59 stotín. Smolu mala Vlhová, ktorá odštartovala s vervou, lenže hneď po skvelom prvom medzičase spravila chybu, v snahe dohnať stratu urobila ešte väčšiu a vyletela mimo trať. Hoci sa dokázala vrátiť medzi bránky, v cieli mala manko 5,08 sekundy, s čím nemohla postúpiť do 2. kola. "Trocha sa menil sneh, nepostrážila som si vnútornú lyžu a podkĺzlo ma, išla som neskoro a spravila som ďalšiu chybu. Neviem presne, čo sa stalo, potom som už išla iba na dojazd. Vedela som, že prišlo veľmi veľa ľudí zo Slovenska, chcela som dôjsť do cieľa, aj keď strata bola veľká. Nič sa nedá robiť," uviedla Vlhová.

Na snímke slovenská lyžiarska Petra Vlhová na trati prvého kola v slalome v rámci Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Semmeringu 29. decembra 2016.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


V druhom kole Velez-Zuzulová ešte vygradovala svoj výkon, od prvej bránky našla rytmus a podporovaná početným slovenským publikom predviedla fantastickú jazdu. V cieli mala na dovtedy vedúcu Holdenerovú 90 stotín a hodila tak rukavicu Shiffrinovej. Lenže slalomová kráľovná potvrdila svoje výsostné postavenie. Opäť sa síce nevyhla zaváhaniam, napriek tomu dominovala medzi bránkami a Slovenke nadelila v súčte oboch kôl 64 stotín. "V niektorých pasážach som mohla ísť lepšie. Som hladná po zdolaní Shiffrinovej, budem na tom ďalej pracovať. Obľubujem preteky v Rakúsku, tunajší ľudia majú radi lyžovanie, takže zakaždým utvoria výbornú atmosféru. Aj zo Slovenska prišlo veľa fanúšikov, keďže to nemajú ďaleko," vravela po druhom kole Velez-Zuzulová.

Velez-Zuzulová si upevnila druhé miesto v renkingu svetového slalomu a vo svojej kariére nazbierala už 63 umiestnení v prvej desiatke pretekov SP, z toho 28 pódiových. V priebežnom poradí disciplíny stráca z druhého miesta na Shiffrinovú 110 bodov, Vlhová je piata. Seriál SP pokračuje 3. januára ďalším špeciálnym slalomom v Záhrebe.

.

Výsledky slalomu SP v Semmeringu:
1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:40,06 min., 2. Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ (SR) +0,64, 3. Wendy Holdenerová (Švajč.) +1,54, 4. Nina Lösethová (Nór.) +1,99, 5. Bernadette Schildová (Rak.) +2,01, 6. Šárka Strachová (ČR) +2,06, 7. Frida Hansdotterová (Švéd.) +2,14, 8. Chiara Costazzová (Tal.) +2,34, 9. Erin Mielzynská (Kan.) +2,52, 10. Maren Skjöldová (Nór.) +2,81, ..., Petra VLHOVÁ (SR) nepostúpila do 2. kola

Poradie SP (po 15 z 37 súťaží): 1. Shiffrinová 798, 2. Lara Gutová (Švajč.) 583, 3. Ilka Štuhecová (Slovin.) 495, 4. Sofia Goggiová (Tal.) 467, 5. Tessa Worleyová (Fr.) 463, 6. Tina Weiratherová (Licht.) 367, ..., 9. VELEZ-ZUZULOVÁ 290, 10. VLHOVÁ 254

Priebežné poradie v slalome (4 z 10): 1. Shiffrinová 400, 2. VELEZ-ZUZULOVÁ 290, 3. Holdenerová 260, 4. Lösethová 177, 5. VLHOVÁ a Strachová po 141
.

Na snímke zľava druhá v poradí Veronika Velez-Zuzulová (SVK), víťazka Mikaela Shiffrinová (USA) a tretia v poradí Wendy Holdenerová (SUI) pózujú na stupni víťazov v slalome žien v rámci Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Semmeringu 29. decembra 2016.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na snímke slovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová na stupni víťazov sa raduje z druhého miesta v slalome v rámci Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Semmeringu 29. decembra 2016.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Slovenský fanúšik na trati slalomu v rámci Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Semmeringu 29. decembra 2016.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na snímke americká reprezentantka v alpskom lyžovaní Mikaela Shiffrinová na trati prvého kola v slalome v rámci Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Semmeringu 29. decembra 2016.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Slovenskí fanúšikovia na trati slalomu v rámci Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Semmeringu 29. decembra 2016.
Foto: TASR/Pavel Neubauer