Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zimné športy

Slováci skončili v štafete dvanásti, zlato získali domáci Nóri

Domáci nórski biatlonisti Emil Hegle Svendsen, Ole Einar Björndalen, Johannes Thingnes Bö a Tarjei Bö sa tešia po zisku zlatej medaily v sobotňajších pretekoch štafiet na majstrovstvách sveta v Holmenkollene Foto: TASR/AP

Ole Einar Björndalen, Tarjei Bö, Johannes Thingnes Bö a Emil Hegle Svendsen napodobnili na majstrovstvách sveta v Holmenkollene svoje krajanky, ktoré sa zo zlata tešili v piatok.

Oslo 12. marca (TASR) - Nórski biatlonisti v zložení Ole Einar Björndalen, Tarjei Bö, Johannes Thingnes Bö a Emil Hegle Svendsen triumfovali v sobotňajších pretekoch štafiet na majstrovstvách sveta v Holmenkollene a napodobnili tak svoje krajanky, ktoré sa zo zlata tešili v piatok. Domáci pretekári finišovali v čase 1:13:16,8 hodiny a zároveň vyhrali celkové poradie Svetového pohára v štafetách s 27-bodovým náskokom pred Ruskom.

Na druhom mieste skončili v sobotu nemeckí reprezentanti v zložení Erik Lesser, Benedikt Doll, Arnd Peiffer a Simon Schempp s mankom necelých dvanásť sekúnd. Bronz si prekvapujúco vybojovali Kanaďania Christian Gow, Nathan Smith, Scott Gow a Brendan Green, ktorí stratili na víťazov 23,4 s.

Slovenská štafeta v zložení Matej Kazár, Tomáš Hasilla, Michal Šíma a Martin Otčenáš skončila na dvanástom mieste, keď zaostala o 3:20,9 minúty (1 tr. kolo + 8 dobíjaní).

Matej Kazár s Tomášom Hasillom perfektne rozbehli najdôležitejšiu štafetu sezóny, po jej polovici sme na prvé miesto str...

Posted by Slovenská biatlonová reprezentácia on 12. marec 2016


Prvé tri tímy Nórsko, Nemecko aj Kanada sa zoradili na vedúcich pozíciách hneď v úvode sobotňajších pretekov a udržali sa tam až dokonca. Spoločnosť im robili aj Rakúšania a Česi, ktorí obsadili štvrté respektíve piate miesto, a polovicu pretekov aj Slováci.

Na prvom úseku odštartoval Matej Kazár, ktorý na úvodnej ležke síce chyboval, no stratu necelých 17 sekúnd dohnal a z čistej stojky vyrazil na trať na 9. mieste. Na prvú výmenu prišiel vďaka dobrému bežeckému výkonu dokonca na piatej priečke. Za ním vyštartoval Tomáš Hasilla, ktorý išiel taktiež výborne, a keď po tretej i štvrtej streleckej položke vyrazil na trať na prvom mieste, vyzeralo to pre Slovensko veľmi nádejne. V záverečnom úseku mu však odišli sily a na druhej výmene predal štafetu Michalovi Šímovi ako ôsmy v poradí so stratou necelú pol minútu.

Šíma sa po ležke posunul na siedme miesto. Vôbec mu však nevyšla stojka, keď musel trikrát dobíjať a išiel na jedno trestné kolo. Prepadol sa tak na 13. miesto, pričom pri poslednej výmene mal už veľké manko 2:43,1 minúty na prvé Nórsko. Martin Otčenáš na oboch položkách dobíjal dvakrát a Slovákov priviedol do cieľa na konečnom 12. mieste.

Preteky mali špeciálnu príchuť pre legendárneho Björndalena, ktorý si vďaka triumfu pripísal na konto už 20. zlatú medailu z MS. Štyridsaťdvaročný Nór získal v Osle aj dva strieborné kovy v šprinte a stíhačke a je najstarší medailista zo svetových šampionátov v histórii biatlonu. Osemnásobný olympijský šampión má celkovo z MS na konte 20 zlatých, 14 strieborných a deväť bronzových cenných kovov.

Nedarilo sa Francúzom, ktorí pokazili streľbu a skončili až na deviatom mieste. Martin Fourcade tak stratil nádej na zisk šiestich titulov zo všetkých disciplín, na ktorých v Osle štartuje. V nedeľňajších pretekoch s hromadným štartom však stále môže získať štvrté individuálne zlato.

štafety mužov na 4x7,5 km:

1. Nórsko (Ole Einar Björndalen, Tarjei Bö, Johannes Thingnes Bö, Emil Hegle Svendsen) 1:13:16,8 h (0+6), 2. Nemecko (Erik Lesser, Benedikt Doll, Arnd Peiffer, Simon Schempp) +11,5 s (0+5), 3. Kanada (Christian Gow, Nathan Smith, Scott Gow, Brendan Green) +23,4 (0+5), 4. Rakúsko +53,5 (1+10), 5. Česko +54,4 (0+7), 6. Rusko +1:06,4 (1+7), 7. Švédsko +1:06,6 (0+10), 8. USA +1:27,3 (0+5), 9. Francúzsko +1:57,7 (0+10) 10. Švajčiarsko +2:05,8 (0+7), ... 12. SLOVENSKO (Matej Kazár, Tomáš Hasilla, Michal Šíma, Martin Otčenáš) +3:20,9 (1+8)

konečné poradie SP v štafetách (po 5 pretekoch): 1. Nórsko 282 b, 2. Rusko 255, 3. Nemecko 236, 4. Francúzsko 217, 5. Rakúsko 209, 6. USA 184, ... 11. SLOVENSKO 146