Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zimné športy

Odborný seminár pre zimných športovcov vzbudil pred ZOH veľký záujem

Na ilustračnej foto maskot ZOH 2018 v Pjongčangu. Foto: TASR/AP

Upútali témy, ktoré sa športovcov bytostne dotýkajú, od správnej výživy počnúc, až po antidopingové novinky i zaujímavosti v samotnej príprave na Pjongčang.

Sielnica 7. júna (TASR) - Odborný seminár pre zimných športovcov, ktorý pravidelne pred olympiádami organizuje v Sielnici pri Sliači Slovenský olympijský výbor, vzbudil pred ZOH 2018 v Pjongčangu nečakane veľký záujem. V hoteli Kaskády sa v prednáškovej miestnosti narýchlo pridávali stoličky, prihlásilo sa 35, no prišlo vyše 70. Upútali témy, ktoré sa športovcov bytostne dotýkajú, od správnej výživy počnúc, až po antidopingové novinky i zaujímavosti v samotnej príprave na Pjongčang.

Športový riaditeľ SOV Roman Buček témy starostlivo pripravoval. "Pravidelne pred konaním olympijských hier, letných, či zimných, organizujeme takéto stretnutia športovcov a členov ich realizačných tímov," konkretizoval. "Pri tejto príležitosti si vypočujú stav príprav, organizačné zabezpečenie, informujeme o presune, o zdravotnom zabezpečení, antidopingových pravidlách, o rôznych novinkách a povinnostiach. Účastníci sa teraz aj odfotografovali a vyskúšali si aspoň časť oblečenia, ktoré bude mať oficiálny punc."

Prakticky všetky témy športovcov i funkcionárov, medzi ktorými nechýbal prezident SOV Anton Siekel, zaujali, podľa Romana Bučeka hlavne téma antidopingu. "Vždy je aktuálna, pretože pravidlá sa menia každý rok, so zmenami zoznamov zakázaných látok. Aj poznatky z oblasti výživy sú vždy žiadané, s hodnotnými a podľa mňa aj vyčerpávajúcimi informáciami."

Podľa Bučeka sa SOV pripravuje na Pjongčang v dostatočnom predstihu. "A to už niekoľko rokov pred konaním samotných ZOH, momentálne nás zamestnávajú najmä rezervácie leteniek, komunikujeme s firmami zameranými na logistické služby, riešime nákladnú dopravu, oblečenie. Okrem toho SOV podporuje aj časť športovcov v rámci olympijského štipendia, na samotný Pjongčang sme vybrali jedenástich, ktorým pomáhame z fondov olympijskej solidarity na športovú prípravu."

Jedným z prednášajúcich bol aj olympijský víťaz z Ria 2016 v chôdzi na 50 km Matej Tóth, predseda komisie športovcov SOV. "Rozprával som o tejto komisii, o jej úlohe, kto v nej pôsobí, pretože v Pjongčangu sa budú voliť ďalší členovia. Vo svojom vystúpení som nabádal najmä na komunikáciu, so snahou prepojiť funkcionárov i športovcov. Na konečnú podobu listiny kandidátov do komisie za zimné športy je dosť času, samotné voľby budú až v Pjongčangu. Verím, že sa zídu kvalitní kandidáti a bude z čoho vyberať. Ja som predostrel aj rôzne príklady, ktorým pomohla komisia športovcov k odpichu do funkionárskej práce, je to podľa mňa ten správny odrazový mostík a netreba sa ho obávať. Pri komunikácii pomáhajú maily, telefonáty, sem tam nejaké stretnutie, takže sa nikto nemusí strachovať o časovú náročnosť."

Tóth je aj člen komisie športovcov IAAF i šéf komisie športovcov SAZ. "Dobré je, že na základe Zákona o športe vznikajú komisie športovcov aj v rámci jednotlivých zväzov. Úplne ideálne by bolo, keby komisia športovcov SOV zastrešovala všetky ostatné. V Pjongčangu sa budú voliť do komisie SOV traja športovci za zimné odvetvia, ktorí doplnia piatich za letné, kandidovať môžu účastníci ZOH v Pjongčangu, alebo na predchádzajúcej olympiáde. Deviateho donominuje prezident SOV a desiatou bude Danka Barteková ako členka MOV."

Zjazdára Adama Žampu na seminári zaujala hlavne výživa. "Je mimoriadne dôležitá, ja som si ju nastavil trochu inak, najmä po zranení. Často pri takýchto problémoch rozmýšľate, čo by sa malo zmeniť, až sezóna však ukáže, či som sa rozhodol správne."

Adam Žampa popísal aj svoje problémy so zranením, s pravou pätou a ľavým členkom. "Členok ma už prakticky vôbec netrápi, ale s pätou bojujem veľmi dlho, aj keď obmedzuje už menej. V kondičnej príprave to nechcem spočiatku prepáliť práve z tohto dôvodu. Mal som šťastie, že radikálnejšie zásahy neboli treba, chcelo to len čas a poriadny oddych s rehabilitáciou."

V polovici júna vo Francúzsku si Adam Žampa chúlostivé miesto zaťaží už na lyžiach a otestuje si aj materiál na budúcu sezónu. "Potom sa rozhodneme ako ďalej, kedy odletíme na osvedčený Nový Zéland. Olympiáda je pre mňa vždy prvoradá, je to zážitok, keď reprezentujete svoju krajinu. Je to aj veľká výzva, no tlak si netreba pripúšťať, len do všetkého vložiť celé srdce."

V novej úlohe sa na seminári ocitol a ešte aj ocitne v Pjongčangu bronzový na ZOH biatlonista Pavol Hurajt. "Opäť som sa dostal po dlhšom čase medzi športovcov, moja úloha bude ambasádorská, spolu s hokejistkou Zuzkou Tomčíkovou, s cieľom spojiť športovcov i verejnosť a priamo v dejisku ZOH ich podporiť, hlavne pomocou vlastných skúseností. Pôjdeme do neznámej krajiny, prvýkrát budem v takejto funkcii pôsobiť a sám som zvedavý, ako sa mi bude dariť. Na seminári som pozorne počúval prednášky a zaujala ma hlavne výživa a podporné režimy. Každý šport má svoje špecifiká a treba ich rešpektovať."