Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zimné športy

Petra Vlhová po nedeľnom slalome nevedela zaspať: Bude to dlho mrzieť

Na snímke smutná Slovenka Petra Vlhová z deviateho miesta v slalome žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Jasnej v nedeľu 6. marca 2016. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Za postupom do druhého kola zaostala slovenská lyžiarka o 75 stotín.

Jasná 7. marca (TASR) - Petra Vlhová v pondelok na Svetovom pohári v Jasnej v obrovskom slalome nebodovala. Za postupom do druhého kola zaostala slovenská lyžiarka o 75 stotín.

Stopy na nej zanechal aj nedeľňajší slalom, po ktorom nevedela zaspať. "Kým nie som na najvyšších priečkach, nikdy nebudem spokojná. Ja som taká, že chcem vždy vyhrávať. Včerajšok ma bude ešte dlho mrzieť, hoci desiatka je vždy pekná," hodnotila s odstupom dňa 9. miesto v slalome. "Nemohla som po ňom zaspať. Som teda celkom unavená, ale čakajú ma ešte zajtra a pozajtra majstrovstvá Slovenska a musím sa zmobilizovať."

S divákmi v Jasnej sa chcela rozlúčiť postupom do 2. kola v obrovskom slalome. Stopku jej však vystavila už jeho horná pasáž. "Cieľom pre mňa bolo dostať sa do najlepšej tridsiatky. Nevyšlo mi to, pretože vrch som mala strašne pomalý. Stratu som si potom so sebou viezla až do cieľa. Mrzí ma, že som nepotešila priaznivcov, ani seba."

Na snímke slovenská reprezentantka Petra Vlhová v 1. kole obrovského slalomu žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Jasnej v pondelok 7. marca 2016.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Po republikovom šampionáte si Vlhová iba na chvíľku oddýchne, ešte ju čaká finále Svetového pohára v St. Moritzi. "Treba ešte dobojovať túto sezónu čo najlepšie. Keď ju celkovo hodnotím, môžem byť spokojná. Pred sezónou keby mi niekto povedal, že budem v top desiatke v Jasnej, tak tomu neuverím. Ale vždy to môže byť ešte lepšie."

Na snímke slovenská reprezentantka Petra Vlhová po 1. kole obrovského slalomu žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Jasnej v pondelok 7. marca 2016.
Foto: TASR - Branislav Račko


Ani v pondelok nezabudla vyzdvihnúť vysokú úroveň SP v Nízkych Tatrách. "Celé podujatie v Jasnej dopadlo výborne, najmä fanúšikovia vytvorili skvelú atmosféru a za to im ďakujeme. Veľmi si to vážime. Užila som si to, takáto atmosféra je asi iba u nás a nikde inde na svete. Ďakujem aj všetkým, ktorí pracovali na trati, organizátorom a môjmu tímu, ktorý sa o mňa tak pekne staral. Všetko bolo na jednotku."

Tréner Vlhovej Ivan Iľanovský najskôr zhodnotil obrovský slalom v podaní jeho zverenky: "Dnes to nevyšlo, ale Petra bola po včerajšku dosť unavená. Škoda, podala bojovný výkon a na druhé kolo jej chýbalo 75 stotín. Už na druhom medzičase mala veľkú stratu. Horná časť bola zatočenejšia a bolo treba aktívne ťahať lyže z oblúka do oblúka a práve tam asi stratila. Dole sa to snažila dohnať, ale už jej to nestačilo. V 'obráku' je to veľká lotéria a kým sa nezmenší jej štartové číslo bližšie k tridsiatke, bude to ťažké."

Na snímke slovenská reprezentantka Petra Vlhová po 1. kole obrovského slalomu žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Jasnej v pondelok 7. marca 2016.
Foto: TASR - Branislav Račko


Iľanovský bol ale s celkovým účinkovaním v Jasnej spokojný. "Slalom môžeme hodnotiť pozitívne, umiestnenie v desiatke je výborné, mali sme aj pódium. Atmosféra rovnako fantastická, môžeme byť spokojní. Petra ale bola trochu sklamaná, pretože chcela viac. Videl som ešte raz jej druhú jazdu a spravila tam veľké chyby. Skrátka, nebola to 'jej' jazda. Teraz sa chceme dobre rozlúčiť so sezónou, ktorá bola pre nás výborná," dodal tréner s tým, že vo finále SP v St. Moritzi bude mať Petra v slalome miesto v najlepšej sedmičke na štarte. Zrušili sa totiž body z minulého roka a tak ju budú žrebovať opäť medzi absolútnou elitou.

Skaardal bude veľkým tromfom Jasnej na májovej FIS

Organizátori pretekov Svetového pohára v Jasnej sa ani pred uskutočnením akcie netajili zámerom pokračovať v tradícii. Teda doťahovať súťaže v točivých disciplínach prestížneho seriálu pod Chopok pravidelne. A teraz, aspoň podľa šéfa usporiadateľov Bohuša Hlavatého, majú významného spojenca v bývalom úspešnom zjazdárovi, ktorý má v Medzinárodnej lyžiarskej federácii (FIS) veľké slovo ako riaditeľ ženských pretekov SP.

Na snímke slovenskí fanúšikovia v cieli slalomu žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Jasnej v nedeľu 6. marca 2016.
Foto: TASR - Branislav Račko
Atle Skaardal bol v Jasnej veľmi spokojný, to je nádejná platforma, ale niekedy nestačí. Nadstavbu, ktorá by na májovom Kongrese FIS mohla zabrať, rozmenil Hlavatý na drobné, keď sa TASR pochválil zaujímavým pohľadom na oficiálnu udalosť: "Keď Atle Skaardal rozhodol, že sobotu v tom vetre rušíme, spýtal sa, či by sme mohli, nie že či chceme, ale či by sme mohli zorganizovať náhradný obrovský slalom v pondelok. Povedal som mu, že áno, ale potrebujeme polhodinu na zorganizovanie vecí ohľadom ubytovania. Potom som mu to potvrdil a relatívne rýchlo sme dokázali zabezpečiť náhradný deň. Toto bolo vysoko hodnotené. Organizačný tím dokázal, že všetko bolo dobre pripravené a že bol aj flexibilný."

Na snímke diváci v cieli 1. kola slalomu žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Jasnej v nedeľu 6. marca 2016.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Jasná sa uchádza o zorganizovanie ďalšieho podujatia SP na rok 2018. Najprv prebehne Alpská komisia FIS, na ktorej by mal Skaardal odporučiť ženské dejiská a po schválení všetko "odklepne" Rada FIS. Budúci rok je už predbežne rozhodnutý, na prelome mája a júna dôjde k potvrdeniu či prípadným úpravám kalendára a predbežne sa pridelia strediská na ďalšie obdobie, ktoré bude mať mimochodom vrchol v zimnej olympiáde. "Radi by sme odprezentovali to, čo sa tu podarilo. Napríklad obe žrebovania, slávnostné otvorenie v jaskyni i verejnú akciu v sobotu večer pred slalomom. Takisto bol výnimočný náš Beauty program, doteraz nikto na tento nápad neprišiel. Týmto projektom sme z toho spravili krásny ženský Svetový pohár. Krásne dámy a v krásnom oblečení a myslím si, že aj v tomto sme sa odlíšili od bežných podujatí a teda od ostatných organizátorov. Ak máte produkt ako každý iný, šanca je oveľa menšia."

Na snímke silný nárazový vietor na štarte obrovského slalomu v Jasnej (do 30m/s) v sobotu 5. marca 2016.
Foto: TASR - Pavel Neubauer
Šéf akcie si počas predĺženého víkendu a dvoch-troch dní predtým naozaj "užil". Lyžovanie je šport, pri ktorom sa vstáva skoro, lebo už za brieždenia sú usporiadatelia, tréneri a sprievodné sily na svahu. A vzhľadom na masívny zábavný program po večeroch až nociach si Hlavatý príliš nepospal - prísť na párty o 22-ej a odísť po hodine sa mu ani raz nepodarilo: "Prežili sme tu tri ťažké a zároveň krásne dni. Vyskúšali sme si všetko, aj to sobotňajšie zrušenie pretekov," zdôraznil Hlavatý a pridal aj príhodu s Patrikom Langom, synom zakladateľa SP Sergea Langa: "Gratuloval mi k sobote, keď sa musel zrušiť obrovský slalom. Povedal mi, že je veľmi málo stredísk ako Jasná, že po zrušení pretekov stredisko žije a že ľudia odchádzajú spokojní."

Šéf organizátorov zdôraznil úlohu divákov, slovenských lyžiarok a celej veľkej skupiny svojich spolupracovníkov, ktorí sa podieľali na tom, že akcia SP zažiarila. Máločo "zahaprovalo" a všetky zásadné veci fungovali na jednotku. Niektoré nad rámec štandardu: "Ohľadom tratí sa aj trochu očakávalo, že to bude výnimočné, lebo to sme mali naozaj riadne uchopené, chlapci z Liptova svoju robotu ovládajú a chodia robiť trate aj inde, napríklad v Záhrebe. Svojimi ohromnými skúsenosťami zvládli aj sneženie na slalome. Druhá vec, ktorá vyšla vynikajúco a z ktorej sme mali určité obavy, bola preprava účastníkov. Neboli žiadne kritické situácia a to aj vďaka divákom, ktorí boli veľmi disciplinovaní a prichádzali v dostatočnom predstihu. Diváci a pretekárky sa tu cítili fajn a to je podstatné."



Hlavatý prezradil, že náklady na podujatie sa aj pre jeho neplánované natiahnutie vyšplhali k dvom miliónom eur. Nijako to nemení jeho pohľad na budúcnosť akcií SP. Tvrdí, že Tatry ako región majú právo byť pravidelným usporiadateľom podujatí Svetového pohára, lebo sú stredisko Slovákov, Poliakov i Čechov: "V týchto troch krajinách podľa prieskumov lyžuje osem miliónov ľudí. To je dobrá základňa na rast regiónu s veľkým potenciálom."