Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zimné športy

Kuzminová a spol. siahali na pódium v miešaných štafetách v Östersunde

Slovenka Anastazia Kuzminová počas pretekov miešaných štafiet v úvodnom kole Svetového pohára vo švédskom Östersunde Foto: TASR/AP

Za víťazným Nórskom zaostala v úvodnom kole Svetového pohára slovenská miešaná štafeta o 7,7 sekundy.

Östersund 26. novembra (TASR) - Prenikavý výsledok dosiahla v 1. kole Svetového pohára vo švédskom Östersunde miešaná štafeta slovenských biatlonistov. Na 2x6 km ženskej a 2x7,5 km mužskej trati skončila v zložení Paulína Fialková, Anastasia Kuzminová, Tomáš Hasilla a Matej Kazár štvrtá, keď za víťazným Nórskom s Ingrid Landmark Tandrevoldovou, Tirill Eckhoffovou, Johannes Thingnes Boem a Emilom Hegle Svendsenom zaostala o 7,7 sekundy. Druhé finišovalo Taliansko (+5,3), tretie Nemecko (+6,4).

Pod umelým osvetlením najväčšie obavy vzbudzovala streľba. Pri mierení ostré svetlo dopadalo na mieridlá a dosť zneisťovalo. Medzi 24 štafetami sa snažilo slovenské napraviť dojem z výsledku singlovej štafety. Od P. Fialkovej a Kuzminovej sa žiadalo vytvoriť solídnu pozíciu v popredí a od Hasillu a Kazára ju udržať, prípadne aj zlepšiť.

V singl štafetách sa Francúzsku nepodarilo zopakovať víťazstvo z vlaňajška, rovnaký pokus malo pred sebou Nórsko a bolo úspešné. P. Fialková (ležka 0+2, stojka 0+1) síce prvé dve rany minula, no časová strata na 19. mieste pri jej rýchlom behu veľká nebola, len 27,6 sekundy. Na 2. úsek poslala Kuzminovú na 4. mieste, s odstupom len 7,5 s za vedúcim Švédskom. Pozoruhodný bol jej bežecký čas, zo všetkých súperiek na 1. úseku najrýchlejší.

Kuzminovej presná streľba v ležke spôsobila, že vyrazila na trať prvá, bravúrne zvládla aj stojku a po prvej ženskej polovici pretekov figurovalo Slovensko na druhej pozícii, 3,6 sekundy za Fínskom a 10,2 pred Nemeckom.

Na treťom úseku Tomáš Hasilla (0+2, 0+0) neustále udržiaval nádej na prenikavý výsledok, jeho stojka bola perfektná a priradila mu 2. priečku, na odovzdávke o 23,4 s za Talianskom. Matej Kazár (0+3, 0+1) sa vyhol v ležke trestnému okruhu, no keďže Talian Hofer si musel jedno odkrúžiť, zostal na 2. mieste za Nórom Svendsenom. Bežecky Kazár niečo stratil, pred záverečnou streľbou stojmo klesol na 4. miesto, no v tesnom závese za Talianskom a Nemeckom. Kazár s jedným dobíjaním v stojke opäť poskočil na 2. miesto prenasledovaný Hoferom a Peifferom. V samom závere už so silami nestačil a finišoval štvrtý. Pre Slovensko je to druhé najcennejšie umiestenie v mix štafetách, keď sa priblížilo historickému stropu, 3. miestu v Kontiolahti v sezóne 2011/2012.

Slovenka Anastazia Kuzminová počas pretekov miešaných štafiet v úvodnom kole Svetového pohára vo švédskom Östersunde
Foto: TASR/AP


"Vstup do sezóny sme si predstavovali dobrý, ale takýto, že budeme mútiť priebeh na špici je naozaj nečakané," radoval sa tréner mužskej reprezentácie Milan Gašperčík. "Sme veľmi spokojní, baby boli parádne, muži sa nestratili. Zemiaková medaila, no čo už, čo by sme za ňu pred štartom dali, keby nám niekto povedal, že takto dopadneme. Ku koncu sme túžili byť do troch, ale boli pred nami lepší, no radosť sa nám nezmenšila."

Slovenská štafeta sa rozbehla parádne už na prvom úseku. Milan Gašperčík: "Paula Fialková nezvykle dobíjala ležku, ale sa perfektne dotiahla, a potom to už bolo neustále o boji na predných pozíciách. Nasťa perfektne zastrieľala, neomylne a rýchlo. Minulý rok toho veľa neodpretekala a teraz hneď podala obdivuhodný výkon a veľmi štafetu podržala."

Od mužov sa očakávalo menej, no zabojovali príkladným spôsobom. Milan Gašperčík: "Tomáš sa držal najlepších na trati, od servisu sme mali vynikajúce lyže, no vládali sme aj do kopcov. Rysovala sa napokon bedňa, Matej štafety vie, na streľbe zariskoval, chcel ležku rýchlo odstrieľať, no po netrafených terčoch musel spozornieť. Neprekážalo to, išiel odvážne, aj keď v závere klesol. Keby bolo o jedno dobitie menej, no ale nebuďme neskromní, súperi mu veľmi neodišli a držal sa ich statočne. Pre nás je to druhé najcennejšie umiestenie, v Kotiolahti pred pár rokmi sme boli tretí, s Jankou Gerekovou, Kuzminovou, Kazárom a Mirom Matiaškom. Teraz sme opäť hore, veľmi sa z toho tešíme."

Výsledky

miešané štafety, žien na 2x6 km a mužov na 2x7,5 km:
1. Nórsko (Ingrid Landmark Tandrevoldová, Tirill Eckhoffová, Johannes Thingnes Boe, Emil Hegle Svendsen) 1:11:31,7 (0+13)
2. Taliansko +5,3 (1+6)
3. Nemecko 6,4 (0+10)
4. Slovensko (Paulína Fialková, Anastasia Kuzminová, Tomáš Hasilla, Matej Kazár) 7,7 (0+9)
5. Švédsko 34,5 (1+5), 6. Rusko 47,9 (0+7)