Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zimné športy

BIATLON : Slovenská mixštafeta bola v úvodných pretekoch SP trinásta

Na snímke štart mixštafety vo švédskom Östersunde. Foto: TASR/AP

Vo švédskom Östersunde Slovensko reprezentovali Ivona Fialková a Martin Otčenáš.

Östersund 26. novembra (TASR) - Miešaná singl štafeta Rakúska v zložení Lisa Theresa Hauserová a Simon Eder sa stala víťazom úvodného kola Svetového pohára v biatlone pred Nemeckom (+16,5 sekundy) a Kazachstanom (+32,7). Na 13. mieste dobehlo vo švédskom Östersunde Slovensko s Ivonou Fialkovou a Martinom Otčenášom, keď na 2x6 ženskej a 2x7,5 km mužskej trati nabralo na víťaza stratu 2:22,7 minúty.

Vlani v ouvertúre sezóny triumfovalo Francúzsko s Habertovou a M. Fourcadem pred Rakúskom a Nemeckom, Slovensko do cieľa nedobehlo, keď Ivona Fialková a Michal Šíma zaostali o jeden okruh. Najmladšia disciplína biatlonového programu sa stala jeho súčasťou len pred tromi sezónami a tentoraz pritiahla na štart 23 dvojíc. Slovenský biatlon nasadil do boja Ivonu Fialkovú a Otčenáša a na mäkšej trati s teplotou na bode mrazu, na strelnici v miernom vetre, sa snažili o výraznejší vstup do sezóny. Očakávalo sa, že tak ako vlani o víťazstvo budú pod umelým osvetlením bojovať najmä Francúzsko a Rakúsko v nezmenených zloženiach, no Francúzsko prognózy so 4. miestom nenaplnilo.

Do záverečného úseku vbehla ako prvá štafeta Rakúska so Simonom Ederom, no len s 5,7 náskokom pred Švédskom a 9,7 pred Ukrajinou, 13. bolo Slovensko (+1:38,0). Odstup Rakúska po ležke narástol a keď Eder v stojke vybielil rýchlo všetky terče, bolo zrejmé, že dobehne do cieľa prvý. Hneď za ním nastala tlačenica a pádmi na ňu doplatili Ukrajinec Pidručnyj a Talian Bormolini.

Ivona Fialková rozbehla štafetu nádejne, bez jedinej chybičky v polohe ležmo a zaradila sa na 10. miesto, dokonca pred Francúzku Dorin Habertovú. Komplikácia pre Slovensko nastala po stojke, I. Fialková musela ísť na polovičný 75 m dlhý trestný okruh a klesla na 17. miesto.

Na 2. úseku musel Otčenáš likvidovať stratu na prvý Kazachstan až 45,9 sekundy. S bezchybnou ležkou a len s jedným dobíjaním na stojke sa posunul na odovzdávke na 13. miesto (+1:04,5). Ležka I. Fialkovej s jedným dobíjaním a stojka s tromi veľa nádeje na umiestenie v top desiatke nevyvolala, ani ležka i stojka Otčenáša s dvoma.

Na snímke členovia rakúkej mixštafety Lisa Theresa Hauserová (vľavo) a Simon Eder
Foto: TASR/AP


Výsledky

singl štafety na 2x6 km žien a 2x7,5 km mužov:
1. Rakúsko (Lisa Theresa Hauserová, Simon Eder) 36:17,0 (0 tr. okr.+2 dobíjania)
2. Nemecko +16,5 (0+9)
3. Kazachstan 32,7 (0+5)
4. Francúzsko 33,7 (0+10)
5. Švédsko 34,3 (0+9)
6. Ukrajina 34,9 (0+10)
....
13. Slovensko (Ivona Fialková, Martin Otčenáš) 2:22,7 (1+13)