Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zimné športy

ZOH: Slalom žien presunuli pre silný vietor na piatok

Lyžiari počas inšpekcie trate pred štartom 1. kola slalomu žien počas XXIII. zimných olympijských hier v juhokórejskom Pjongčangu 14. februára 2018. Foto: TASR/AP

Utorkový večerný žreb prisúdil otváranie pretekov slovenskej lyžiarke Petre Vlhovej. Veronika Velez-Zuzulová dostala v druhej skupine elitnej pätnástky druhé najvýhodnejšie štartové číslo 9.

Pjongčang 14. februára (TASR) - Olympijský slalom na ZOH v Pjongčangu v stredu pre silný vietor zrušili. Štart pretekov v horskom stredisku Jangpchjong na niekoľkokrát presúvali, ale napokon padol verdikt o neuskutočnení tretej zo štyroch súťaží zjazdárskeho programu. Ako náhradný termín určili piatok a v tento deň tak bude kolidovať s hokejovým zápasom Slovensko - USA.

Zatiahnutá obloha a nárazové "víchrenie" neveštili nič dobré a hodinový posun predznamenal už tretie zrušenie podujatia. Predtým o štyri dni presunuli sobotňajší zjazd mužov v Čongsone a o tri dni pondelňajší obrovský slalom žien, takže obe súťaže sa pôjdu v dvoch rôznych rezortoch športového centra Alpensia v jeden deň. Pôvodne plánovaný super-G mužov posunuli na piatok, takže aj v tento deň sa pôjdu dve akcie, ktoré pôvodne neboli v pláne.

"Pre veterné podmienky by preteky boli neregulárne. Musíme čakať a držať sa v teple. Dnes popoludní bude mať Veronika kondičný tréning a zajtra by sme išli urobiť pár jázd, ale až popoludní, lebo predtým je kopec obsadený pretekmi obrovského slalomu," konštatoval tréner Timotej Zuzula. Popoludní mala okrem Veroniky Velez-Zuzulovej na programe tréning aj ďalšia slovenská lyžiarka Petra Vlhová: "Išla som jednu jazdu približne polhodinu pred plánovaným štartom, aby som sa trošku rozhýbala. Po nej som si bola stopercentne istá, že sa pôjde. Nie je to príjemné, pretože človek je nastavený, čaká, čaká a potom to zrušia. Každý sa s tým musí vyrovnať po svojom. Bola som trošku nahnevaná, ale už som v pohode. Oni vedia, čo robia, nakoniec to preložili, zajtra a pozajtra už bude dobre."

Utorkový večerný žreb prisúdil otváranie pretekov práve Vlhovej. Velez-Zuzulová dostala v druhej skupine elitnej pätnástky druhé najvýhodnejšie štartové číslo 9, tretia sa mala vydať na trať top-favoritka Mikaela Shiffrinová z USA. Žreb sa teraz uskutoční znovu a tento fakt Zuzula vníma bez emócie: "Je to pravidlo pri každom zrušení. Koná sa nový míting vedúcich tímov i nové žrebovanie. S tým sa nedá nič robiť."

Vyslaní redaktori TASR P. Horváth a A. Bezák ph ak