Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zimné športy

Zuzulová odmieta tlak SLA na podpis zmluvy, Tóth podporil pretekárky

Na archívnej snímke slovenská slalomárka Veronika Velez - Zuzulová počas tlačovej konferencie 7. marca 2016 v Jasnej. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Predsedníctvo SLA žiada lyžiarskych reprezentantov, aby podpísali "Štatút reprezentanta" a netrvá na okamžitom podpise "RD zmluvy" s tým, že termín na podpis štatútu predlžuje z 23. do 27. decembra.

Bratislava 27. decembra (TASR) - Vedenie Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) vyzvalo deň pred vianočnými sviatkami svojich reprezentantov na podpis mailom predložených dokumentov. V prípade dvoch špičkových zjazdárok ide o výzvu v období rušného pretekárskeho diania a Veronika Velez-Zuzulová sa k tomu vyjadrila negatívne na sociálnej sieti. Jej otec Timotej Zuzula oznámil, že odmietajú podpísať Štatút reprezentanta a medzitým sa prostredníctvom Facebooku podporne na adresu Zuzulovej i Petry Vlhovej vyjadril Matej Tóth ako šéf Komisie športovcov Slovenského olympijského výboru (SOV) v jej celom mene.



Predsedníctvo SLA žiada lyžiarskych reprezentantov, aby podpísali "Štatút reprezentanta" a netrvá na okamžitom podpise "RD zmluvy" s tým, že termín na podpis štatútu predlžuje z 23. do 27. decembra. Príslušné dokumenty prijíma aj v elektronickej podobe. S tým, že "...nepodpísanie Štatútu reprezentanta povedie k neprihláseniu toho reprezentanta na súťaže FIS a jeho odhlásenie zo všetkých podujatí FIS, na ktoré je momentálne priebežne prihlásený až do momentu pokiaľ nebude podpísaný Štatút reprezentanta týmto športovcom..." Uvádza sa to v mailovom dokumente, ktorý mal byť odoslaný z konta generálneho sekretára asociácie 23. decembra. V deň podpisovej uzávierky Petra Vlhová štartovala v rakúskom Semmeringu v obrovskom slalome Svetového pohára, to isté na druhý deň a 29. decembra spolu so Zuzulovou v slalome. Krátko po Novom roku majú obe elitné pretekárky svetového slalomu tri súťaže v rýchlom slede od 3. do 10. januára, Vlhová medzitým k tomu aj jeden obrák.

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová pred 1. kolom SP v slalome žien v chorvátskom Záhrebe 4. januára 2013.
Foto: TASR/Martin Baumann


"Štatút nechceme podpísať. Keďže máme teraz pred štyrmi dôležitými pretekmi, rozhodli sme sa pre túto formu," informoval TASR Timotej Zuzula. Apeluje na verejnosť i rezortného ministra, aby ich verejne podporili a aby obe slalomárky mohli nerušene pretekať. Tvrdí, že štatút jen pre jeho dcéru i pre ostatných lyžiarov nevýhodný a podľa neho "ministerstvo posiela peniaze do združenia, ktoré podľa nového zákona o športe ide proti verejnému záujmu," tým, že narúša reprezentačnú činnosť.

Zuzula zdôrazňuje, že SLA sa nijakým spôsobom nepodieľa na zabezpečení prípravy jeho dcéry a ani jej neprispieva na cestovné náklady spojené s účasťou na Svetovom pohári: "Na preteky necestuje navyše sama, ale s celým realizačným tímom a tieto náklady hradí lyžiarsky klub SKI ZU. Podmienky na prípravu má Veronika zabezpečené vďaka Dukle, teda rezortnému stredisku ministerstva obrany i vďaka dlhoročným partnerom. V minulej sezóne náš alpský úsek predložil štatút reprezentanta Predsedníctvu SLA a ten bol schválený. V súčasnosti je Predsedníctvo SLA v inom zložení. Náš úsek tam má len jedného zástupcu, hoci členov nášho úseku je viac ako 60 percent všetkých členov SLA. Štatút z minulého roku obsahoval práva o povinnosti reprezentanta a jeho znenie bolo pre športovca. Súčasný štatút obsahuje ustanovenia, podľa ktorých SLA nebude podporovať športovca ani nevydá licenciu FIS akémukoľvek športovcovi pre účasť na pretekoch FIS, alebo na národných pretekoch, ktorý dá súhlas, alebo dal súhlas, aby jeho meno, titul alebo individuálna podobizeň boli použité pre reklamu okrem prípadov, keď SLA je účastníkom zmluvy ohľadom sponzorstva výstroja športovca alebo reklamy športovca asociácie."

Podľa Zuzulu je v štatúte viacero ustanovení, ktoré sú pre športovca nevýhodné. Napríklad preto, že Zuzulovej tím komunikuje so sponzormi ohľadne zabezpečenia nasledujúcej sezóny už od januára: "V januári 2017 riešime zabezpečenie sezóny 2017/2018. SLA však poslala štatút reprezentanta na sezónu 2016/2017, teda v čase, keď športovec je po príprave a už preteká a túto sezónu už má od mája zazmluvnenú. Do týchto zmluvných vzťahov chce teraz vstúpiť SLA, hoci nič na prípravu reprezentanta nedala."

Zuzulovej tímu prekáža druhá časť úpravy v štatúte, podľa ktorej nevydajú športovcovi licenciu FIS, ktorá mu zabezpečuje účasť na pretekoch Svetového pohára. Navyše spôsob predloženia považuje za dehonestujúci: "Celý rok sa nikto o nás nezaujíma. Zväz ťaží z výsledkov našich športovcov, ktoré si uvádzajú do žiadosti o peniaze od štátu a potom nám deň pre Vianocami pošlú e-mail, z ktorého vyplýva, že ak štatút nepodpíše Veronika, tak ju neprihlásia na preteky. Na preteky Svetového pohára? Veď to je významné športové podujatie a ona reprezentuje Slovenskú republiku. To je aká komunikácia s pretekárom, ktorý dosahu svetové výsledky? To aký štát toto dopustí? SLA dostala v roku 2016 z ministerstva školstva 700 tisíc eur. My z tých peňazí nechceme nič, nech ich použijú na podporu mladých talentov. My len žiadame, aby nás nevydierali a riadne prihlasovali na preteky. Čím viac prostriedkov budú mať vo zväze, tým viac talentov by mali podporiť a vychovať novú generáciu Zuzulovej, Vlhovej a Žampu."

Tlačová beseda s chodcom Matejom Tóthom v Bratislave 16. augusta 2013 po návrate z atletických majstrovstiev sveta v moskovských Lužnikách. Slovenský atlét skončil v chôdzi mužov na 50 km na 5. mieste.
Foto: TASR/Michal Svítok


V pondelok na prvý vianočný sviatok sa v tejto kontroverznej záležitosti aktivizoval aj chodecký olympijský víťaz a čerstvý Športovec roka 2016 Matej Tóth. Ešte v noci na utorok vydal na Facebooku status v mene celej komisie v tomto znení: "Máme za sebou krásny športový rok, pred pár dňami s vyvrcholením na Športovcovi roka a je mi ľúto, že niektorí naši skvelí športovci sa tesne pred pretekmi nemôžu koncentrovať na ďalšie výnimočné výsledky. Preto ich chcem ja a celá komisia športovcov SOV podporiť:

'My, komisia športovcov SOV, podporujeme slovenské lyžiarky (Veroniku Velez-Zuzulovú, Petru Vlhovú) a ostatných lyžiarov, aby mohli naďalej prinášať slovenským fanúšikom radosť. Sme proti tomu, aby boli reprezentanti SR rukojemníkmi Slovenskej lyžiarskej asociácie, najmä keď účasť v štátnej športovej reprezentácii na významnej súťaži je hlavným verejným záujmom podľa zákona o športe. Nechceme riešiť spor medzi nimi a SLA, ani na to nemáme právo, ale máme povinnosť ochraňovať záujmy športovcov. Nechajte naše lyžiarky pretekať, lebo my sme jeden tím!'
"

V utorok na situáciu reagovalo aj vedenie SOV: "Predstavitelia Slovenského olympijského výboru dostali tesne pred Vianocami informácie o aktuálnom probléme, ktorý vznikol medzi Slovenskou lyžiarskou asociáciou (SLA) a reprezentantmi Slovenska v zjazdovom lyžovaní v súvislosti s podpisom Štatútu reprezentanta. Vzhľadom na skutočnosť, že SLA je členom SOV a že SOV má záujem na čo najlepšej reprezentácii krajiny na športovom poli, ktorej najvyššou formou je reprezentácia na olympijských hrách, prezident SOV Anton Siekel a generálny sekretár SOV Jozef Liba otvorili diskusiu s predstaviteľmi SLA aj so zástupcami reprezentantov SR v zjazdovom lyžovaní o vyriešení tohto problému. Od zástupcov SLA dostali predstavitelia SOV prísľub, že účasť pretekárov na pretekoch Svetového pohára do konca tohto kalendárneho roka nie je ohrozená. Zástupcovia pretekárov vyjadrili ochotu rokovať o tejto záležitosti po ukončení série štartov v pretekoch Svetového pohára v technických disciplínach, ktorá sa uzavrie 10. januára večerným slalomom žien vo Flachau. SOV chce v tejto záležitosti pôsobiť ako mediátor a ponúka rokovanie oboch strán na pôde SOV, v prípade ich záujmu aj v prítomnosti ombudsmana SOV ako nestranného mediátora. Predstavitelia SOV veria, že sa podarí dosiahnuť to, aby reprezentanti SR mohli naďalej nerušene štartovať na všetkých pretekoch a že zároveň budú splnené ich povinnosti voči SLA."

Na snímke František Repka.
Foto: TASR/Dušan Hein


V utorok popoludní šéf SLA František Repka poslal TASR vyžiadané stanovisko: "Nerozumiem tejto hystérii. Nejde o nič iné, ako rešpektovanie toho, čo od každého lyžiarskeho zväzu na svete, a teda aj od SLA vyžaduje medzinárodná lyžiarska federácia (FIS). Toto nie je môj výmysel, ani výmysel SLA, ale je to presný preklad nariadenia FIS, ktoré v rovnakom znení musíme rešpektovať, či sa nám to páči alebo nie. Z môjho pohľadu ide o formalitu, akurát z toho niekto cielene robí búrku v mori. Od našich reprezentantov nepožadujeme nič viac a nič menej, ako nám ukladá reglement FIS. Dodržujú ho všetci pretekári a lyžiarske zväzy v Amerike, Rakúsku, Nemecku, Taliansku, Slovinsku a musíme ho rešpektovať aj my. Dodnes ho podpísala drvivá väčšina členov SLA. Napríklad snoubordistka Klaudia Medlová priletela z Ameriky deň pred Vianocami a nemala s tým žiaden problém. Rovnako ako akrobatka Zuzka Stromková alebo bežkyňa na lyžiach Alena Procházková a ďalší. Jediní, ktorí nechcú podpísať štatút reprezentanta, sú Veronika Velez–Zuzulová, Petra Vlhová a Žampovci. Hoci sa takýto štatút podpisuje každý jeden rok, sme ochotní pre časovú zaneprázdnenosť vyjsť týmto reprezentantom v ústrety, sadnúť si s nimi po Svetovom pohári vo Flachau a vysvetliť, čo im nie je jasné, resp. to, s čím majú problém. Prepytujem však, že si nemôžeme dovoliť ignorovať nariadenia Medzinárodnej lyžiarskej federácie."

Svoje stanovisko poskytol aj predseda Úseku alpských disciplín (ÚAD SLA) Michal Rajčan. "Úsek alpských disciplín plne podporuje svojich reprezentantov a nemá v žiadnom prípade záujem na tom, aby sa nemohli zúčastňovať na FIS pretekoch. Rozumieme našim reprezentantom, že termín, v ktorom im boli dokumenty zaslané, je absolútne nevhodný z hľadiska športovej prípravy uprostred pretekovej sezóny a v neposlednom rade i ľudského aspektu v čase Vianoc. Obsah štatútu nebol dopredu s ÚAD diskutovaný, sú to významné a rozsiahle dokumenty, s ktorými sa športovci musia dôkladne oboznámiť. Tento postup nezodpovedá štandardom národných športových zväzov, ktoré by mali mať všetky zmluvné záväzky so športovcami uzavreté pred začiatkom sezóny."