Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

Písomné maturity sa začínajú dnes slovenčinou

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Remiaš

V stredu pokračujú maturity cudzími jazykmi, vo štvrtok matematikou a posledný deň maďarčinou a ukrajinským jazykom.

Bratislava 13. marca (TASR) – Dnes sa začínajú stredoškolákom písomné maturity. Ako prvý príde na rad slovenský jazyk a literatúra.

Maturanti začnú o 9.45 h testom. Okolo 12.30 h sa v Slovenskom rozhlase vyžrebujú a vyhlásia témy slohu. Zverejnené budú aj na internetových stránkach ministerstva školstva. „O 12.45 h sa žiaci dozvedia témy. Budú mať 15 minút na premyslenie a výber jednej z tých tém, ktorá sa im zdá byť najzaujímavejšia,“ povedala dnes pre TASR riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) Romana Kanovská. Sloh môžu následne písať dve a pol hodiny. Určený rozsah je jeden a pol až tri strany.



Tento rok prvýkrát maturujú tzv. reformní žiaci – teda tí, ktorí nastúpili na strednú školu po nadobudnutí účinnosti školského zákona z dielne exministra Jána Mikolaja (SNS) z roku 2008. Podľa Kanovskej žiakov čaká viac úloh, ktoré sa budú viazať na neliterárny, tzv. nesúvislý text. Ako príklad uviedla grafy, tabuľky či štatistické prehľady, kde budú stredoškoláci vyhľadávať informácie, spájať ich, analyzovať či vyvodzovať závery. "Budú to úlohy, ktorými posilňujeme testovanie čitateľskej gramotnosti na výstupe zo strednej školy, až 50 percent úloh testu zo slovenčiny budú tvoriť úlohy na čítanie s porozumením,“ uviedla minulý týždeň pre TASR riaditeľka ústavu, ktorý zodpovedá za prípravu a riadenie písomných maturít.

Písomné maturity pokračujú v stredu (14.3.) cudzími jazykmi. Maturanti začnú tento deň tiež testom o 9.45, popoludní od 13.00 do 14.00 h ich čaká esej. Gymnazisti tento rok prvýkrát musia maturovať z vyššej úrovne cudzieho jazyka, B2. Žiaci stredných odborných škôl majú naďalej na výber. "Táto vyššia úroveň zvládnutia cudzieho jazyka predpokladá, že študenti budú cudzí jazyk samostatne využívať počas svojho akademického vzdelávania na vysokej škole. Aj to je dôvod, prečo sa táto náročnejšia úroveň zaviedla práve na gymnáziách," dôvodí Kanovská.

Tu bude player


Príklady viažuce sa na grafy a schémy pribudnú aj v testoch z matematiky. Stredoškoláci, ktorí si ju vybrali ako maturitný predmet, sa s ňou popasujú vo štvrtok (15.3.). Žiaci budú mať na test dve hodiny.

Maturitný týždeň ukončia v piatok (16.3.) maďarčina a ukrajinský jazyk. Náhradné termíny písomných maturít sa uskutočnia 17. až 20. apríla.