Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Banská Bystrica si od zajtra pripomína Deň vojnových veteránov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Oficiálna pietna spomienka sa uskutoční 11. novembra, presne o 11:11, pri zrekonštruovanom Pamätníku obetiam fašizmu v mestskej časti Kremnička.

Banská Bystrica 8. novembra (TASR) – Vence a divé maky budú na všetkých vojnových hroboch v meste pod Urpínom pripomínať pri príležitosti Dňa vojnových veteránov obete prvej svetovej vojny. Zajtra vzdajú úctu obetiam pri pomníku na Ulici kpt. Jaroša a zástupcovia Základnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Rudlová–Sásová spoločne s Klubom vojenskej histórie ich položia aj pri pomníku na sídlisku Sásová. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Mojžišová.

"Tradíciu Dňa vojnových veteránov udržiava mesto od roku 2013. V roku 2016 sa pietny akt konal v priestore zaniknutého pôvodného vojnového cintorína z prvej svetovej vojny v banskobystrickej časti Majer, o rok neskôr na evanjelickom cintoríne a pri príležitosti stého výročia ukončenia prvej svetovej vojny a odhalenia zrekonštruovaného pôvodného cintorína a Monumentu opäť v Majeri," pripomenula Mojžišová.

Oficiálna pietna spomienka sa uskutoční 11. novembra, presne o 11:11, pri zrekonštruovanom Pamätníku obetiam fašizmu v mestskej časti Kremnička.

Tragické osudy obetí Kremničky pripomenie aj inštalácia pamätných kameňov Stolpersteine pred ich domami v uliciach Banskej Bystrice.

Pred domom na Dolnej ulici uložia kamene rodine Fischerovcov. Príbeh Alžbety Fischerovej je symbolom Kremničky, pretože bola popravená dvakrát. Po skončení vraždenia v januárové ráno zašli niektorí odvážlivci z Kremničky na miesto popráv, kde našli vysilenú ženu, spoznali ju, ale nemohli ju vziať do obsadenej dediny. Podarilo sa jej priplaziť k ceste, tam ju však nacisti našli a druhý raz popravili.

Pamätný kameň pribudne i pred domom na Rudlovskej ceste rodine Szántóovcov. Ich dcéra, 19-ročná Eva, patrila medzi obete nacistov v Kremničke mesiac pred oslobodením Banskej Bystrice.